Какво представлява един храсторез и как може да ви помогне в градината?

Някои храсти са толкова големи и високи, че не можете просто да вземете градинската ножица и да започнете да ги подрязвате, не и ако искате да имате време за останалата работа в градината ви. За особеностите и тънкостите при използването на храсторезите, ни разказаха от професионална градинска техника Koledzhikov. Освен храсторез, този градински инструмент ще го срещнете и под името ножица за жив плет, защото с него се подкастрят предимно храсти и живи плетове.

Какво представлява един храсторез?

Ножиците за жив плет притежават дълго острие, което ще ви позволи да оформите растителността, дори и да е на по-голяма височина. Остриетата на някои храсторези могат да се настройват под различни ъгли, например до 90 градуса. Ако обаче живият ви плет е нисък и малък, този тип храсторези по-скоро може да ви затрудни, отколкото да ви улесни. Бензиновите модели са и доста тежки като тегло, което ги прави трудни за държане продължително време. Затова пък са перфектни за професионална употреба и за използване за поддръжката на храсти и живи плетове, които са далеч от къщата. Не трябва да се забравя и че бензиновите модели не се нуждаят от електрозахранване.

Каква е вашата градина и за какво ще използвате храстореза?

Има няколко ключови въпроса, на които трябва да си отговорите, когато избирате храсторез:

  • На какво натоварване се очаква да бъде подложен?
  • Колко високи са вашите храсти и планирате ли да станат по-високи?
  • Каква част от времето ви сте готови да отделите за обработката на живия плет или храстите ?
  • Храстите са близо до дома ви или не? От отговора на този въпрос може да се ориентирате към продуктите от дадена категория – бензинови, електрически или акумулаторни храсторези.
  • С колко тежка машина би ви било удобно да боравите?

Какво трябва да знаете за храсторезите

Повечето ножици за жив плет имат дължина на острието между 40 см и 50 см. Това не е никак малко. Ако разполагате с жив плет с диаметър 1 метър, храсторезът няма да стига до задната му страна. Това предполага, че трябва да имате достъп и до двете страни на храста. В противен случай формата му няма да е перфектно подравнена. Друг вариант е да се снабдите със стълба, която да ви даде по-голям достъп. Устройството на тези машини е съобразено с идеята, че живите плетове са широки, но няма как да се направят прекалено дълги остриетата, защото не би било безопасно.

Кой вид храсторез е по-подходящ?

Винаги има дилема между двата най-популярни вида храсторези – бензиновите и електрическите. Бензиновите ножици за храсти са по-тежки и се управляват по-трудно, но работата им е безкомпромисна. Моделите пък, които се захранват на ток, са по-леки, но не толкова мощни. В този ред на мисли за професионална употреба винаги се препоръчват бензиновите храсторези, докато за домашна – електрическите.

Ако планирате няколко човека да използват един храсторез, отдайте предпочитание на бензиновите модели. Те издържат на по-голямо натоварване, по-дълго време на работа и да може да обработват и далечните храсти и живи плетове. Ако държите да работите с електрически храсторез, но не искате да се съобразявате постоянно със захранващия кабел, изберете акумулаторен модел.

Кога трябва да подрежете живия плет?

Не всички от нас са специалисти градинари и в това няма нищо лошо. Ако тепърва започвате с градинарството, то трябва да знаете кога е удачното време за използването на храсторез.  Някои храсти например се режат само два пъти в годината. Най-добре е това да бъде късна пролет и късна есен. По този начин живият плет ще бъде подготвен за горещините през лятото и за студеното време през зимата. Повечето живи плетове, при правилно подрязване се раззеленяват и започват да растат дори по-бързо.

Един съвет от нас: не правете грешката да режете прекалено много, защото ще останат петна, които няма да може да се запълнят в продължение на няколко сезона.

Сподели в: