Каква играчка да изберем за детето?

Всяка възраст на детето е от значение, когато избираме играчки за тях. В по-крехката им възраст трябва да бъдем изключително внимателни. Те трябва да са напълно безопасни и подходящи за възрастта на мъничето. При новородените ще бъдат от полза играчките, които привличат вниманието му по начин, който да е в синхрон с процесите на развитие. Играчките в различни ярки цветове и светлини, съчетаващи различни текстура и издаващи звуци са чудесни решения. Още повече, шумящите и дрънкащи играчки събуждат любопитството на детето и предизвикват малкия откривател, а за спокоен сън меките играчки от приятна на допир материя и хипоалергични са най-подходящи. Но не забравяйте, че неговата основна играчка през първите месеци са мама и тати – говорете му, пейте му, докосвайте го и го прегръщайте. Този вид близост не само ще го накара да се чувства спокойно, сигурно и щастливо, а и ще стимулира безценни процеси в мозъка, насърчаващи познавателните способности, усъвършенстването и изострянето на сетивата. 

Играчките на бебето между шестия месец и втората годинка също са от съществено значение за развитието му. Можете да вземете бебешка люлка, бебешки барбарон, меки играчки с различни форми и картинки, кукли, камиончета, коли, кубчета, дървени пъзели, образователните карти, магнити, стикери с различна тематика – животни, плодове и зеленчуци, форми и цветове – каквото предположите, че би приковало вниманието на детето, интерактивни играчки, книжки с големи, шарени илюстрации; показвайте на детето различните рисунки, ангажирайте вниманието му и правете това всеки ден. Покажете му, че книгата е нещо интересно е забавно. Други пък могат да бъдат различни меки топки или кубчета, които бебето да мачка, изследва или хвърля насам-натам, безопасни плюшени играчки. Между първата и втората годинка децата започват да се хранят самостоятелно, да използват гърне или да казват първите си думички. Участвайте активно в детската игра, насочвайте го и го насърчавайте в процесите на израстване и развитие.

Периодът между втората годинка и предучилищните занимания предполага все по-широк кръг от занимания. Като например изобразяване на предмети и явления на лист хартия – рисуване, игри, изискващи въображение и творчество, запаметяване на стихчета и песни; елементарните пъзели, играчки по професии – лекар, полицай, пожарникар, готвач, майка. В този период детето учи, попива, изпробва, разбира. Чрез вас, чрез играчките си чрез обкръжението си, то бавно ще започне да се оформя като личност. 

Децата в предучилищна възраст вече имат базово проявени интереси, любими герои, изявяват таланти и предпочитания. Предучилищната възраст е важен, преходен период от семейната среда към училищната такава. Подходящи за тях се детски настолни игри на различни теми – забавни, образователни или комбинирани, книжки за оцветяване с детайлност, отговаряща на уменията на детето, елементарни пособия за писане и смятане, гатанки и фокуси.

Малките ученици започват да стават все по-смели и креативни в исканията си с течение на времето. Те също имат нужда от игри и играчки. Можете да ги зарадвате например с образователни настолни игри – скрабъл, монополи, конструктор, лего, по-сложни пъзели, спортни играчки.

Играчки за пораснали деца и юноши могат да бъдат електроника – слушалки, аксесоари за геймъри, дронове, таблети, фотоапарати или смартфони, ролери и скейтборди, електрически скутери и ховърборди, електронен четец.

Играта е не просто весело прекарано време, но и преддверие към действителността на заобикалящия ни свят. Чрез нея детето учи и затвърждава поведенчески модели и действия. А играчките са израз на едно щастливо и стабилно детство. Вашето участие в този процес е ключово. Детето няма да има представа какво вижда и какво да прави с него, ако не му кажете и покажете подробно, поне няколко пъти. Бъдете търпеливи и се включете в играта. За избор на качествена играчка за всяка възраст може да се доверите на Bubutoys. Сайтът е насочен изцяло към качествената грижа за бебето и детето. Ние имаме всичко необходимо за малчуганите. Подарете на своето дете едно щастливо детство.

Сподели в: