Истинската история на принцеса Даяна от първо лице

„Ентусиаст“ издава ексклузивната автобиография на последната икона на ХХ век

В навечерието на 21-вата годишнина от тежката катастрофа, след която светът завинаги се сбогува с обичаната принцеса, издателство „Ентусиаст“ публикува за първи път на български език „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“. В това преработено и допълнено издание на книгата журналистът и писател Андрю Мортън представя изцяло нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив, и напомня за завета на Даяна. Те предлагат един различен поглед върху преживяванията на Даяна и са забележителна хроника на живота ѝ в Двореца.

Когато „Даяна. Нейната истинска история“ е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със съмнение и подигравки, хитовата биография се превръща в уникална литературна класика не само заради сензационното си съдържание, но и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ.

Мортън разкрива истината за работата си с нея едва през 1997 г., непосредствено след трагичната ѝ смърт. Техният необикновен процес на сътрудничество дава възможност на Даяна да опише живота си от първо лице. Никога преди изданието представител на кралското семейство от такава величина не е говорил толкова сурово и директно – за родителите си и травмата след раздялата им, за „връзката“ си с папараците, за първия път, в който казва на Чарлс „Обичам те“, а той отговаря студено „Каквото и да значи любовта“, за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за любимите си синове, за болестта си, за надеждите си, страховете и мечтите си.

Ако в първата част на книгата читателите имат възможността да се докоснат до думите на принцесата, неподправени и до болка откровени, във втората те откриват един различен поглед за феномена Даяна. Там с неподправения си стил Андрю Мортън прави дисекция на живота на легендата и разказва историята ѝ такава, каквато е в действителност.

За автора

Андрю Мортън е един от най-известните биографи в света, особено що се отнася до съвременните звезди и кралските особи. Сензационното издание от 1992 г. „Даяна. Нейната истинска история“, написано с тайното съдействие на принцесата на Уелс, за пръв път разкрива конфликтния ѝ живот зад стените на Двореца. След него, Мортън пише още няколко хитови биографии: на Моника Люински, Мадона, семейство Бекъм, Том Крус, Анджелина Джоли, херцога и херцогинята на Кеймбридж. Носител е на многобройни награди и разделя времето си между Лондон и Лос Анджелис. „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ е преработено и обновено издание на първата биография на принцесата, допълнено с ексклузивни материали от личния ѝ архив.

Откъс – Андрю Мортън – „Даяна. Нейната истинска история“

Дори след двайсет и пет години историята все още звучи нереална. Холивудските продуценти биха определили сценария като „изсмукан от пръстите“: красива, но отчаяна принцеса, неизвестен писател, посредник аматьор и книга, която променя живота на принцесата завинаги.

През 1991 г. принцеса Даяна наближаваше трийсетте. Беше прекарала целия си зрял живот под светлините на прожекторите. Бракът ѝ с принц Чарлс през 1981 г. бе описан като „приказка“ от архиепископа на Кентърбъри. В представите на обществото принцът и принцесата, благословени с двама сина – принцовете Уилям и Хари, бяха обаятелното и състрадателно лице на Уиндзор. Самата мисъл, че десетгодишният им брак е пред разпад, бе невероятна – дори за прочутата с въображението си преса. В същата тази година „Съндей мирър“ описа обиколката им в Бразилия като представяща „обединената им позиция пред света“, като добави, че близостта им предизвиква „вълни от въодушевление“ измежду редиците на медиите.

Не след дълго съдбата отреди да науча неподправената истина. Тези изключителни откровения се разкриха пред мен в закусвалня в затънтеното предградие на Лондон Руислип. Докато работниците шумно тракаха с прибори в чиниите си с яйца, бекон и печен боб, аз си сложих чифт слушалки, пуснах разнебитения си диктофон и се вслушах с нарастващо удивление в непогрешимия глас на принцесата, която изля история, изпълнена с неволи, в забързан поток от думи и емоции. Сякаш попаднах в паралелна вселена – принцесата разказваше за нещастието си, за предателството, за опитите за самоубийство и две неща, за които не бях чувал досега: булимия невроза – хранително разстройство, и жена на име Камила.

Тръгнах си замаян от закусвалнята. Не можех да повярвам на ушите си. Като че ли ме бяха приели в таен клуб, който ревностно пазеше тайна. Опасна тайна. Напът за вкъщи същата вечер гледах да стоя настрана от метрото, обзет от параноя, подобна на тази от филма „Цялото президентско войнство“ за президента Никсън, аферата „Уотъргейт“ и последвалото разследване от Удуърд и Бърнстейн.

От близо десет години пиша статии за кралското семейство и бях част от медийния цирк, водещ записки за работата по време на обиколките им по света. Беше, както членовете на така наречената хайка кралски плъхове казваха – най-добрият начин да прекараш времето си, без дори да ти се налага да се събличаш. Бях се срещал с принц Чарлс и принцеса Даяна безброй пъти на приемите на журналистите в началото на всяка тяхна обиколка. Разговорите с принцесата бяха небрежни, ведри и клиширани – обикновено за прекалено ярките ми вратовръзки.

И все пак животът на репортер на кралското семейство не беше безкрайна забава. Зад кулисите на величествения театър се криеха дълги часове усилена работа в създаване на връзки в Бъкингамския дворец и двореца Кенсингтън, където уелсците обитаваха апартаменти номер осем и девет. Целта ми беше да науча всичко за живота на кралските особи, след като маските паднат. След като написах книга за живота в различните дворци, богатствата на кралското семейство и биография на дукесата на Йорк, създадох доста приятелства и опознах кралската прислуга достатъчно добре, реших, че съм добил ясна представа какво се случва зад портите от ковано желязо. Нищо обаче не бе успяло да ме подготви за това.

В истината ме посвети притежателят на диктофона. Запознах се с доктор Джеймс Колтръст през октомври 1986 г. по време на рутинно кралско посещение, когато придружаваше Даяна на откриването на нов рентген в неговото отделение в болница „Сейнт Томас“ в Централен Лондон. След това го разпитах за посещението на Даяна на по чай с бисквити. Не след дълго стана ясно, че Колтръст, бивш студент на „Итън“ и син на баронет, чието семейство притежава замъка Бларни в Ирландия от повече от век, познава принцесата от години.

Сподели в: