Интервю с Акага преди големия концерт в НДК

Една от най-популярните български групи Акага ще отпразнува своя юбилей с грандиозен концерт на 9-ти октомври в Зала 1 НДК. За организацията около концерта, вълнението и изминалите 27 години си поговорихме лично с тях.

Здравейте! Как сте преди големия концерт през октомври, който ви предстои?

Здравейте! Чувстваме се отлично и с нетърпение чакаме деня на концерта.

Какво сте подготвили на публиката?

За публиката ще има много изненади, които ще станат ясни скоро!

Разкажете повече за организацията на такъв важен концерт – от колко време се готвите, вълнуващо ли е?

Естествено организацията на едно такова събитие е изключително сложна и изискваща много търпение и усилия работа. От близо две години замисляме този концерт и вече имаме избистрена концепция за това как да изглежда.

Бързо ли минаха 27 години?

Да, когато работата ти доставя удоволствие човек не усеща как минава времето.

Специални гости на концерта ще са всички бивши членове на групата и музиканти, с които сте правили общи проекти. Кой ще се качи на сцената с вас и какво ще изпълните заедно?

Да през тези 27 години през групата са минали много музиканти и за нас ще е огромно удоволствие да сме отново на една сцена с тях. Публиката за първи път ще присъства на качването на сцената на първия барабанист на Акага – Кристиян Александров който в момента е един от най-нашумелите джаз музиканти в Канада, като потвърждение на това са неговите призове Канадско Грами за джаз албум и джаз музикант на годината. Караме по ред – Ясен Велчев, освен, че е от основаването на Акага, той е в основата и на група „Те“, с която добиха голяма популярност в България. Калин Вельов, мисля, че всички познават много добре това име.

Много малко хора знаят, че първият китарист на Акага е виртуозния Цветан Недялков (Ку – Ку бенд). Отправили сме покана и към първия тромбонист на групата Георги Корназов, който в момента живее в Париж и е част от Джаз елита на френската столица. Да не забравиме Оги Весков – китара, Марин Панев – саксофон… и още много изненади които ще откриваме лека по лека.

АКАГА е създадена през 1991 г. – какво е да си сред водещите групи на България вече толкова години?

За нас е голяма гордост, че и до момента се радваме на любовта на публиката въпреки, че ние не сме комерсиална група, имаме твърди фенове, на които благодарим за подкрепата през всичките тези години.

Как се променихте през времето. Направи ли ви сцената по-зрели в професионален план и по какъв начин?

Като гледам много не сме се променили, освен талията хаха.. И когато една група има 140 участия на година е естествено да се чувства сигурна и рутинирана на сцената.

А в личен – как се промени всеки от вас и през какво преминахте заедно?

В личен план всичко е наред. Радваме се на децата си и се надяваме, че им даваме един добър пример. И най-вече се радваме че това семе, което посяхме в началото на 90-те вече има плодове. В лицето на банди като Funky Miracle, Solbmol, SOUTHWICK… и други.

Тайната ви, за да поддържате ентусиазма на феновете?

Няма тайни, просто човек трябва да си гони нещата и прави ли го това, то няма да остане незабелязано от публиката.

Подготвяте мултимедийно шоу, което ще обхване отделни периоди от развитието на АКАГА. На огромни мултимедийни екрани ще бъдат излъчвани непускани до този момент архивни кадри на групата, съчетани със съвременна визия. Емоционално ли беше за вас да се подготвите за концерта, връщайки се назад във времето?

Да, наистина това ще бъде един мултимедиен спектакъл, който досега не сме правили и за тази цел сме поканили най-добрия в тази област. Борис Радев в момента селектира най-интересното от нашите концерти и смятаме, че по този начин публиката ще остане приятно изненадана, защото ще ни види в една светлина в която досега не ни е виждала.

На шоуто посетителите ще могат да закупят и новия ви албум, който ще бъде издаден на винил специално за юбилея. От какво е вдъхновен той и как ни изненадвате с новите парчета?

Да, ще издадем албум за самия концерт, който ще бъде и на плоча. В него ще влязат песни, които сме правили от 2012 до днес и естествено ще има и нови, които в момента записваме.

Нека повторим още веднъж за феновете датата на концерта.

Още веднъж 9-ти октомври 2018 г. в Зала 1 НДК. Ще се радваме да се видим там и се надяваме, че и занапред ще подкрепяте различната и нестандартна българска музика. 😊

Сподели в: