Излъчване на живо в Интернет на български театрални постановки

Уникална възможност за гледане на постановки на Българските театри в интернет на адрес www.bgteatri.com. Излъчванията в сайта са на живо от сцената на театъра в деня на представлението. Услугата е достъпна за всички българи извън територията на България. Проектът стартира на 19. 11. 2007г.

Проектът има за цел да осигури на българите пребиваващи извън страната достъп до актуалните театрални постановки и да ги приобщи към културния живот в България. Театралните представления ще бъдат излъчвани на живо в интернет сайта www.bgteatri.com, като достъпът ще изисква заплащане на онлайн билет. Всички закупили билети ще имат възможност да гледат постановките директно от театралната сцена на живо в сайта, както и 24 след след това. Проектът има за цел да популяризира съвременното изкуство и артисти сред сформираните български общности в чужбина.
 
На реализацията на проекта освен фирма И-кард, която се е заела с техническата част, посветиха време и усилия актьори и режисьори, директори на театри и много хора, вярващи в идеята че театралното изкуство се цени не само на родна земя, но и извън България, където досега то не беше достъпно за гледане. Всички,които стоят зад проекта вярват в неговия успех и ще продължат да работят за популяризирането му сред българите в чужбина. Всички можем да дадем своя принос българското театрално изкуство да достигне до нашите близки и приятели като им споделим за тази идея.
Своето участие в проекта потвърдиха Младежки театър „Николай Бинев”, Народен театър „Иван Вазов” Очаквайте в www.bgteatri.com включването на най-добрите театрални постановки на всички български театри.
Реализацията на този проект нямаше да бъде възможна без подкрепата на: Министерство на културата и министъра на културата проф. Стефан Данаилов, САБ, Съюз на артистите в България с председател Христо Мутафчиев и „Артистаутор” с председател Иван Танев.

Пограмата за излъчванията на живо ще се публикува всеки месец, с анотация на представленията и информация за създателите и актьорския състав. Всички желаещи, ще могат да закупуват директно на сайта билети за постановката, която желят да гледат. Излъчванията на живо ще са в 19:00 часа българско време и в 11:00 часа за детските представления. Освен информация за постановките, потребителите ще имат възможност да четат актуални новини от света на театъра, както и да гледат разнообразни видео-материали.

Техническата реализация на проекта е поета от И–кард ООД. Компанията се занимава с разработка и реализация на интерактивни приложения и онлайн разплащания в интернет от 2000 г. и има богат опит в това отношение. И-кард е инвестирала в закупуването на качествено техническо оборудване за обезпечението на проекта, което включва: Видео камери, микрофони, аудио миксер, Capture server, Streaming server и т.н. Те ще поемат и обслужването на клиентите на сайта и техническа поддръжка.

В програмата са включени:

Младежки театър   
"Намирам я секси": 12.12.2007 от 19ч. – Режисьор: Станимир Трифонов, от Чарлз Буш
"Заболяване на младостта" – Премиера: 15.12.2007 от 19ч. – от Ф. Брукнер, постановка Б.Петрова
"Вуйчо Ваньо": 18.12.2007 от 19ч. – Постановка СТЕФАН МАВРОДИЕВ
"Дванайсета нощ": 19.12.2007 от 19ч. – от Шекспир, проф. Крикор Азарян
"В ледовете" – по Димитър Димов и Теодора Димова, драматизация Т.Димова и С. Петров
"Милост за мама": 22.12.2007 от 19ч. – от Яна Добрева, постановка Илия Добрев

За деца
"Пепеляшка": 09,18, 20, 22.12.2007 от 11ч.  – Режисьор: Венцислав Асенов
"Пинокио": 16, 19.12.2007 от 11ч. и на 21.12.2007 от 10:30ч. – Драматизация:Рафаело Лаваня, Автор на сценичния вариант: Карло Колоди
"Мечо Пух": 23.12.2007 от 11ч. – от Алън Милн, драматизация и постановка Съби Събев

Народен театър 
      
"Хъшове": 13.12.2007 от 19ч. – Сценична адаптация, постановка и муз. оформление Александър Морфов
"Дон Жуан": 14.12.2007 от 19ч. – Сценична версия и постановка: Александър Морфов

Сподели в: