Изложба „Мъдростта на младостта“ на 11.09 в галерия „Икар“

Димитър Божков е роден на 30.09.1993 г. в гр. Дупница, България. Завършва СОУ „Паисий Хилендарски“ в Дупница през 2013, след което заминава да учи Право в Италия, Римски университет „Ла Сапиенца“. Натовареността в университета го подтиква да започне да се занимава със спорт като средство за справяне със стреса. Така през 2015 г. избира да тренира бокс и най-случайно вижда в офиса на уредника на залата картини, репродукции на известни автори, които привличат силно интереса му. Димитър решава да направи първите си опити да рисува известни личности с молив – любими актьори, певци и др. Резултатите са впечатляващи от самото начало. Младият художник започва да проявява интерес към рисуването с маслени бои, което поставя началото на същинския му творчески път през 2015 г.

След първия успешен опит с маслени бои, Димитър осъзнава потребността си от това да изразява себе си и вътрешните си нагласи чрез изкуството, заинтригуван е от италианската култура. В този момент за него светът се превръща в изкуство. Творбите му стават все по-завършени, все по-завладяващи, а талантът му прозира под всяка щриха. Хората започват да го наричат българския Леонардо да Винчи, което само по себе си е признание за огромен потенциал, прецизна техника и въображение.

Към таланта на Димитър не остават безразлични и някои от най-признатите и надарени български творци като Васил Петров и Николай Янакиев. Вдъхновен от таланта на момчето, Васил Петров го кани в родния си град Пазарджик за съвместна изложба.

Въпреки постигнатия успех Димитър Божков продължава да не е напълно уверен в силата на четката си и продължава да работи все по-усилено над развитието на таланта си. Следват няколко изложби в България – в родния му град Дупница, в Пазарджик, София, Кюстендил и разбира се Италия! Картините му жънат успех и се радват на вниманието на хора от всякакви кръгове. Творбите му се разпродават бързо и авторът е изправен пред нови предизвикателства да завладее неизвестни концепции, свързани с любовта между изкуството и неговите артистични приоритети за успех, създавайки още шедьоври, които да бъдат показани.

В предстоящата изложба ще бъдат представени новите му картини, вдъхновени от италианската култура, бит и изкуство. Пред вас ще се разкрие тайнството на любовта, природата и цветовете. Митологичността в изкуството на Божков завладява по силно емоционален начин, леката тъга и мъдростта на младостта прозират под всеки елемент, който използва в картините. Сблъсъкът между абстракцията и реалността, цветното и сивото, доброто и злото, две отделни вселени, които се сливат в една, а линията на докосване провокира по различен начин.

Потънете в линиите на образите и опознайте българския Да Винчи!

Сподели в: