Изложба „Море“ през погледа на Гроника Кавафян

Изложбата „Море“ на художника Гроника Кавафян беше открита официално на 5.02 в галерия ARTCENTER 12, гр. София. Родената на брега на „Вечното море“ в гр. Варна през 1978г., Гроника Кавафян черпи вдъхновението за 6-тата си поредна изложба от него – морето.

Гроника работи и твори в различни области на изкуството. За нея живописта е част от житейската философия, самата тя е композиция от нюанси на същността си. Търси спокойното равновесие на композицията с деликатни цветни петна и акценти. Вече повече от 5 години тя се изразява чрез рисуване, декориране и трансформиране на различни пространства. Създава своите картини с голямо търпение и прецизност, с любов до последния детайл, използвайки любимите си маслени бои. Основната идея на нейното изкуство е да изобрази и да даде форма на идеалното, първоначално чувство за човешкото съществуване – щастие, любов и осъзнаване.

Изкуството й съдържа копнеж към природна и човешка хармония, към красота и радостта от живота. Тя се стреми да даде образ на идеалния, първичен смисъл на човешкото съществуване.

Вдъхновението за нея идва от различни места, но едно от важните е морето. Това е и темата на 6-тата й самостоятелна изложба „Море“, тематична сбирка от 23 живописни платна. С лекота споделя състояния, движения, очарование, които зареждат творчеството й. Впечатляващи морски пейзажи, морето сякаш се разлива пред нас, а пясъкът свети под лъчите на щедрото слънце. Неочаквано като „филм на живо” пред нас изникват множество гледки, които мигновено ни пренасят в морския свят и ни карат да преживеем късче от морския бряг и морските дълбини.

Гроника споделя, че само ако е преживяла всичко емоционално и лично, тогава може да го изрази върху платното. Песъчинки щастие, сред прилива на забързаните ни дни – това е есенцията на изложбата “Море”.

Самата изложба може да се види в ARTCENTER 12 до 1.03.2019г

„Синьо

Щастливо

Бурно

Спокойно

Искащо и

Даващо

Нестихващо и

Безкрайно

-Какво си ти?

-Аз, Морето.“

– Гроника Кавафян

Сподели в: