Изложба „Гласът на глината“ в Националния етнографски музей

Изложбата на авторска керамика по случай 100 години от рождението на Йова Раевска е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова

На 21.11.2018 г. от 17.30 ч, в Националният етнографски музей ще бъде открита изложбата „Гласът на глината“ – 100 години от рождението на известната керамичка Йова Раевска. Експозицията е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и преминава под знака на Европейската година на културното наследство.

Над 50 творби, сред тях и непоказвани, ще бъдат представени в 5 зали на първия етаж на бившия Княжески дворец. Нестандартни цветове и форми, както и изцяло нов подход към глината, бележат творчеството на известната керамичка. С голяма доза дързост, авторката експериментира с различни техники, като комбинира по нов начин функция и визия. По тази причина изработените от нея предмети са високо ценени от изкуствоведи, колекционери и ценители и до днес.

„Йова Раевска е новатор за своето време и сфера на работа,” коментира доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. „Нейните произведения са част от българското културно наследство и пример за следващите генерации творци. Успешната комбинация на традиция и модерност открояват едно от основните послания на експозицията, а именно да бъдем смели в изкуството и живота.“

„Винаги ще бъда благодарна за шанса да организирам юбилейната изложба за 100-годишнината от рождението на баба ми,“ каза Ейми Горин Чапман, внучка на Йова Раевска и инициатор на събитието. „Успях да се запозная много по-дълбоко с нейната душа и творчество, но открих и отзивчивостта на българите. Огромното ни желание е да покажем на цяло едно ново поколение защо наричаме керамиката изкуство.“

Йова Раевска е едно от емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи активно от 40-те до 80-те години на ХХ век и изгражда нов стил в оформлението и посланията на българската керамика.

Изложбата, организирана от внучката на Йова Раевска Ейми Горин Чапман, изкуствоведът доц. д-р Виолета Василчина и колегията на ИЕФЕМ – БАН и ще продължи до 27.01.2019 г.

За редакторите:

Йова Раевска е едно от най-изявените имена в българската керамика на ХХ в. Повече от 60 години тя работи в областта на декоративните приложни изкуства, използвайки творчески и оригинални подходи. Участва в голям брой изложби в страната и чужбина, получава много награди и високо признание за работата си.

За повече информация вижте тук.

Сподели в: