Изложбата на Марианжела Анастасова е озаглавена Локви

От 24 септември до 10 октомври 2009 г. в галерията на „Шипка” 6 ще бъде представена изложбата ЛОКВИ на Марианжела Анастасова. Художничката завършва живопис в Националната академия за изящни изкуства в Париж. По-късно  учи графика и стенопис в Мексико. Има самостоятелни изяви в София, Париж, Едеса, Делфт, Манхайм, Рабат, Токио, Окинава, Мексико, както и участия в редица групови изложби. Носителка е на ІІІ награда на Международен салон за живопис в Нанси, Франция, печели  конкурси за работа във Фондация Валпарайсо, Испания и  в Обенро, Дания.
Марианжела Анастасова е сред малкото съвременни български художници, които работят успешно в различни медии – живопис, графика, колаж, инсталация, видеоарт и използват различни материали и техники в своите творби.
Настоящата изложба е инсталация. В представените работи са използвани оригинални смесени техники на колаж и акрилни бои върху сребърно фолио и катранена мушама за покриви. Ще бъде представено и  видео, създадено от ученици на Марианжела Анастасова от Англо-американското училище в София.
Намерението на художничката е изложбата да стане интерактивна и да се допълва с интервенции от посетителите, както и с произведения от колеги художници и фотографи, провокирани от темата за софийските локви.
Витрината на Френския институт също е място за споделяне на лични впечатления от локвите. Нещо като про-локвена кампания, съвсем невинна и без финансовата подкрепа от Столична община.

Светли локви по асфалта
Когато всичко ти се струва отчайващо тъмно и черно като катрана на асфалта, виж светлината в локвите, там е част от небето…
Такива силно контрастни чувства могат да предизвикват у мен само софийските локви. Мисля че колкото по-  дълго сте живели в София, толкова повече ще ме разберете.
Исках да направя произведение на изкуството,  чрез което да може да пренеса този контраст.
Катранената мушама  даде прекрасни резултати.
А и "Българския чадър" се оказа много добър символ.
Знаете ли този чадър от нашето минало, с който беше убит писателят Георги Марков в лондонското метро.
Може ли да обърна представите на света за България и от  другата страна на "Българския чадър" да светне малко вода, събрала част от небето.
И без това древните българи са използвали водата за пречистване на души. Отражението във водата е много по- магично от простото отражение в огледало.
Така може би инсталацията се превръща в екзорсизъм, в магия или в закваска – дано хване на наша почва – нов вид изкусто – шаманизъм.
Оригиналният ми "Български  чадър" е произведен в Китай… Нали  все гледаме по евтиничкото…

Марианджела Анастасова

Сподели в: