Излезе романът „Наследството на Арн” от Ян Гиу

„Когато извадиш меч, не мисли кого ще убиеш, а кого ще пощадиш!” – това е девизът на рицаря тамплиер Арн, герой, станал любим и на много български читатели благодарение на прочутата романна трилогия „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу. Трилогията неслучайно е смятана за най-значимото произведение в жанра на историческия роман в началото на ХХI век. Тя стана безспорен хит и в България.
Най-продаваният шведски писател в света обеща продължение и го написа. Това е романът „Наследството на Арн”, самостоятелно произведение, главен герой в което е внукът на Арн – Биргер Магнусон (ярл Биргер). Той е действителна историческа личност, една от най-великите в шведската история.
Романът проследява историята на Биргер до най-голямата власт – от скромно и чувствително момче до могъщ воин и личност, с която никой не може да не се съобразява (в това число крале, архиепископи и кардинали). Книгата показва как и с какви средства се печели голямата власт и как се обединява едно кралство, разпокъсано от интриги и родове, враждуващи помежду си. В Биргер има нещо от идеализма и чистотата на дядо му Арн, но в света на голямата политика винаги подобни качества са били смазвани. И той се учи как да оцелее и как да властва, как да побеждава, но и как да обича… Виждаме и как семената на новото, които е донесъл Арн, покълват и дават плод.
Един забележителен и вълнуващ роман, достоен да намери място сред образците на историческия жанр.

Сюжетът:
На власт е един болнав крал, но в сянката му четири вдовици решават съдбата на кралството. Едната от тях е Сесилия Роса, вдовицата на рицаря тамплиер Арн Магнусон. На вдовиците им се налага да се справят с подли духовници и дворцови интриги, но светлина и мир се възцаряват над родината им. Ала не за дълго.
Домогващ се до властта, архиепископ Валерий отравя краля и поставя на престола дванайсетгодишно момче, наследник на детронирания род на Сверкерите. Но за да задържи властта, му е нужна подкрепата на най-силния род в кралството – на Фолкунгите. И я получава в лицето на снахата на Сесилия и Арн – Ингрид Улва, която е дъщеря на Сверкери и майка на Фолкунги. Тя сключва споразумение с архиепископа, което осигурява на синовете й достъп до светската и духовната власт в кралството. Особени надежди Ингрид Улва възлага на сина си Биргер Магнусон, внукът на Арн.
Съвсем млад, Биргер вече е непобедим воин, блестящо образован, владеещ военната стратегия и уменията, с които е бил прочут дядо му. Но по пътя към властта му се налага с меч или с дружески протегната десница се научи да обича и да властва, да покорява и да побеждава…

Исторически факти за главния герой:
Биргер Магнусон или ярл Биргер (1216? – 21 октомври 1266) е реална историческа личност, една от най-великите в шведската история. През 1250 г. обединява кралството, което нарича Швеция, синът му Валдемар става първият крал, а той управлява до смъртта си като регент.
Разправил се с конкурентите за властта, той провежда политика, насочена към укрепване на държавата и социална стабилност. Оженва сина си Валдемар за дъщерята на датския крал, а дъщерите си омъжва за владетели на Норвегия и северогерманските княжества. Подписва търговски договори с Любек, Хамбург и Англия. Укрепва Стокхолм и го прави столица на кралството. Известен е и като законодател. Той е този, който забранява изпитанието с нагорещено желязо (обичайна практика от времената на викингите), признава на дъщерите правото за наследство, поощрява строежа на църкви като центрове на културата и грамотността. Има четирима синове (и един незаконороден – познатият от романа Грегерс), както и четири дъщери.
Неотдавна бе открит гробът му, а след изследване на останките е реконструиран портретът му.
Видео за това може да видите тук:
http://www.youtube.com/watch?v=jJYSCdxyzMQ

За автора:
Ян Гиу е най-значимият съвременен шведски автор, превеждан в цял свят. Днес той е най-експортната шведска марка в литературата, както „АББА” в попмузиката и „Волво” в автомобилната индустрия. В момента той е писател от световна величина, най-известният и тиражиран шведски автор след Астрид Линдгрен.
През последните 2 години той е сред най-четените писатели и в България благодарение на трилогията си „Рицарят тамплиер”, неслучайно определяна като връх в историческия жанр в началото на ХХI век. По нея бе заснета най-скъпата кинопродукция, правена в Европа.
Сега Ян Гиу се завърна триумфално в българските книжарници с две книги наведнъж: дългоочакваното от много читатели идейно продължение на трилогията „Рицарят тамплиер” – самостоятелният роман „НАСЛЕДСТВОТО НА АРН”, разказващ за полагането на основите на кралство Швеция, и трилърът „ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ТЕРОРИСТ”, надникващ за кулисите на световния тероризъм.
Международният успех на Ян Гиу се дължи на това, че книгите му се основават на много солидна документална основа. А от друга страна, той е просто голям писател, който разказва вълнуващо и приковаващо вниманието.
Роден е на 17. 01. 1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е бил френски посланик в Хелзинки, Финландия. Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман „Зло”, екранизиран през 2004 г. и отрупан с награди, в това число и с номинация „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.
Започва кариерата си на писател успоредно с тази на разследващ журналист, работи за няколко вестника и списания, както и за телевизията. От 1971 г. до днес е написал близо 40 романа, преведени на повече от 20 езика. Само в Швеция тиражите на трилогията му „Рицарят тамплиер” надхвърлят 6 млн. екземпляра.
Ян Гиу е един от най-богатите хора в Швеция. Печели милиони евро от книгите си и чинно си плаща данъците, за които отиват 50 % от приходите му. Но не е последвал примера на свои колеги по перо да се премести да живее в Ирландия, където авторското право не се облага с никакви данъци.
В момента е едно от най-популярните лица по шведските телевизии, защото наред с писателската си кариера продължава политическите си и историческите си разследвания. Документалните му филми са излъчвани по много от най-популярните тв канали в света (Хистори ченъл, Нейшънъл Джиографик и др.)…

Ян Гиу – автор на месец септември
Най-голямата книжарска верига у нас – „Пингвините”, съвместно с „Ориндж център”, реши да обяви Ян Гиу за автор на месец септември. Подобна инициатива за пръв път се прави у нас. На Запад тя има голяма традиция и е факт от културно значение. Така се фокусира вниманието върху най-актуалните и изявени автори в световен мащаб. Връчват се дори и награди с международно значение.

ИК Персей

Корична цена 14, 99 лева

Сподели в: