Ивет Лолова за новата си книга „Броеница на щастието“

Разговаряме с Ивет Лолова, която на 20 септември ще представи най-новата си книга, наречена „Броеница на щастието“. Премиерата ще се състои от 18.30 ч. в кафе-клуб Влайкова.

Книгата „Броеница на щастието“ ще представи Жюстин Томс, която ще ни въведе в темата и в процеса по редакцията.

Как се случи проектът „Броеница на щастието“?

„Броеница на щастието” е книга-проект. Първо, защото е документално-художествена и за нея трябваше да изровя от паметта си много образи, да „реставрирам” истории и емоции, случили се с мен и с хората около мен. Правих проучвания и освен трите пълни интервюта в нея, които взех специално за книгата и които не са публикувани никъде досега, за фрагментите разговярях с още няколко души, чиито отговори използвах частично. Всичко в книгата е истинско с изключение на имената на героите. Второ, защото главната героиня Синя майка задава конкретни въпроси към читателите, дава имейла си и разчита на читателите да ѝ пишат. Книгата не е и завършена, и незавършена, тя е отворена към бъдещето и чака своя напълно щастлив край.

Какво ще намери в тази книга любопитният читател?

Не съм го целяла нарочно, но тя се оказа колекция с различни мъниста, от която всеки може да си хареса някое. Това е книга за щастието в нещастието, за смелите майки и още по-смелите татковци, за надеждата и оптимизма, за любовта и приятелството, за фитнеса и бойните техники, за вълшебните приказки и Дисни филмите, за самотата и за срама на различните, за болестта като препятствие на пътя ни, което можем да прескочим или да се приспособим към него, без то да ни дава тон в живота.

И какво няма да намери?

Няма да намери това, което не харесва и не търси. Сигурна съм, че всяка книга има вграден невидим вътрешен магнит, който привлича към себе си точните читатели.

Ще пише ли още книги Ивет?

Засега нямам такъв план, освен ако не се окаже, че „Броеница на щастието” има нужда от втора част. Но тогава сигурно ще трябва да броя нещо друго. Щастието в големи количества доскучава.

Кога е премиерата и кой е поканен?

Първото представяне е на 20 септември, в 18:30 ч. в кафе-клуб „Влайкова”. Второто ѝ излизане пред публика е на 7 октомври, в 15:00 ч. в Салон за музика и изкуство „Зелената къща”. Заедно с Емилия Миразчийска от издателство „Скалино” планираме през есента две гостувания: в Плевен и във Велинград и ще се радвам да се състоят. Заповядайте всички вие, които вярвате в щастието!

Как са дните преди премиерата и нараства ли вълнението преди срещата с читателите?

Аз съм интроверт и предпочитам да съм зад кулисите, но ето че вече много приятели и познати ме поздравяват и чувствам подкрепата им към мен и към „Броеница на щастието”. Пишат ми с догадки за какво е книгата, какъв е жанрът ѝ. Така че всички се вълнуваме!

Какво си пожелаваш?

Добра съдба, щастие и приятели. Същото пожелавам и на хората около мен, както казва Синя майка: „Намисли си две щастия – едно за теб и друго за човека до теб. Тогава и двете ще се сбъднат.”

Подробности около премиерата може да следите тук.

Сподели в: