„Земя на номади” триумфира с три награди „Оскар“

Късно снощи, за 93-и път бяха раздадени наградите „Оскар“, като големият победител на вечерта беше забележителният Земя на номади, който спечели три от най-важните призове – за най-добър филм, режисура в лицето на Клои Жао и главна женска роля за Франсис Макдорманд.

Жао влезе в историята като едва втората жена (и първата от азиатски произход) в близо 100-годишната история на наградите, която печели „Оскар“ за най-добър режисьор, а виртуозната Франсис Макдорманд циментира мястото си сред легендите на Холивуд, спечелвайки третия си актьорски приз.

Земя на номади, който българските зрители вече имат възможност да гледат на голям екран, е поразителен портрет на номадския дух и пътешествие през тъгата, изцелението, прошката, любовта и нуждата на човек да принадлежи. Филмът на Жао е отражение на нашето време, белязано от желание за преосмисляне и промяна и едно от задължителните заглавия, които да видите в кината този сезон.

Сред големите отличници на „Оскар“-ите е и За душата който спечели награди за „най-добър анимационен филм“ и „най-добра филмова музика“ на световно известния джаз музикант Джон Батист и Трент Резнър и Атикъс Рос от Nine Inch Nails. Филмът на Дисни и Пиксар ни отвежда на невероятно пътешествие, за да открием отговорите на едни от най-важните въпроси на живота. Какво определя това, което сме – нашата същност и характер? Откъде идват мечтите ни и как изглежда нашата душа?

Наградата за „най-добър оригинален сценарий“ спечели Емералд Фенел за филма Момиче с потенциал, който беше номиниран в още 4 категории, включително за най-добър филм и режисура, и който ще гледаме в кината през май.

Сподели в: