За Office In The Woods в Чепеларе

Представяме ви едно по-различно coworking пространство, което, както подсказва и името му, се намира… сред природата. Ако не вярвате, че офисът може да бъде на открито, чуйте какво ни разказа Тането – той заедно с приятелката си Поли стои зад Office In The Woods и невероятната идея да можем да работим и да почиваме едновременно.

Мода ли е coworking space и кое позволява да се случва това явление все повече и в България?

Мода – не знам. Може би потребност е по-правилната дума, която кара повече предприемачи да задоволяват нуждите на дигитално работещите хора, които стават все повече в България, и на чужденците, които пътуват и попадат у нас или имат бизнес тук. Може да се каже, че до 2012 г., когато отвориха врати Бетахаус и Сохо, много хора не знаеха какво е това coworking, а след това думи като startup, coworking, sharing economy и други тренди термини от Запад дойдоха и на нашите географски ширини.

Факт е обаче, че и преди да знаем думата coworking, съществаха подобни места за споделяне на ресурси, подобно на хакерспейсовете… без да претендирам, че е така, мисля, че Initlab – софийският хъб, бе първият подобен, а след това има вече и VarnaLab, BurgasLab, Zaralab, Hackafe в Пловдив…

Видимо и споделените работни пространства в по-големите 6-7 града, в които са 2/3 от работещите българи, имат място у нас – Beehive във Варна, BizLabs в Пловдив, Startup Factory в Русе явно са потребни на локално базираните ИТ и дигитални бизнеси и фриленсъри, които имат нужда от споделената атмосфера, ресурси, вдъхновение и среда, които те са създали.

Какви хора използват coworking / идват при вас?

Нашето е по-скоро и по-правилно да се нарече co-living & co-working, защото услугата, която предлагаме, е за повече от няколко дни, предимно на хора, които не са от Чепеларе, а идват при нас, за да се евакуират от градските си офиси и се налага да имат освен място за споделена работа, и място за спане. Та при нас идват предимно представители на четирите основни категории – freelancer-и, startup представители или екипи от по 5-9 души, истински пътуващи дигитални номади – било то българи или чужденци (сега имаме един човек от Австралия с приятелката му от Сингапур; един американец, който живее на морето, но обича прохладата на планината и за втора година е при нас) и corporate представители – или като екип, който си изнася офиса за 3-4 дни средно от около 15-20 души, или самостоятелни индивиди, които могат да си позволят home office и фирмената политика разрешава да работят от където искат, стига задачите и проектите да вървят
напред.

Имаме опит и с международни екипи, като стратегическа стъпка по-нататък е да позиционираме Чепеларе/Пампорово/Мечи Чал като виокопланински дигитален хъб за рестартиране на такива хора… ако в момента точки за дигитални номади са Бали/Индонезия, ЧангМай/Тайланд, защо не България да бъде такава в Източна Европа.

Какво търсят те и намират ли го при вас?

Търсят вдъхновение, креативност и здраве сред природата. Намаляване на темпото и откриване на способности в себе си и в екипите си, които остават скрити в нормалната динамична офис среда, в която всеки ден всеки е потопен. Доста често причината да дойдат при нас е стратегическо планиране на важни за бизнеса решения, които не остава време да бъдат направени в града. Нашият офис позволява и има инфраструктура за работа и като оперативен ежедневен офис, но истината е, че съчетанието на природа, въздух, гледки, храна и спорт дават енергия на хората, които правят по-важните и по-трудните за всеки един бизнес неща – именно начертаване на дългосрочните цели и анализ на настоящи и бъдещи предизвикателства.

Считаме, че сега, особено лятото, когато жегата е актуален проблем, ние предлагаме така желаната прохлада в естествена среда без климатик, където хората се наспиват и са бодри и работоспособни през целия ден. Съчетанието с много спорт на открито и закрито, както през зимата, така и през лятото + натурална храна от планината + чист планински въздух с бактериална чистота заради боровите гори над 1100м дават така желаното wellness & wellbeing или рекреационно-оздравителна терапия, която рестартира човека – най-скъпият актив на всеки един бизнес. Така че може да кажем, че ние презареждаме хората в планината и ги връщаме по работоспособни в града, без това да нарушава техният работен процес и без да се налага да спират работа… все едно да заредиш колата си в движение с гориво, но без да спираш на бензиностанция, или да заредиш мобилния си телефон докато говориш с т. нар. powerbank.

Има ли конкуренция между coworking пространствата у нас или си помагате някак?

Лично ние не можем да кажем дали има конкуренция.

Започнахме Office In The Woods като концепция и продукт есента на 2014 г., като тогава пионерствахме на нашите географски ширини.

Мога да кажа, че вдъхновение ни бяха  други coliving&coworking пространства, някои по крайбрежието на Испания-Барселона/Лисабон, и бяхме прочели за подобни опити в някои планини в Щатите.

Тогава в България нямаше подобни пространства, като нашето. Ние съчетахме туризъм + работа + настаняване, като наблегнахме на ресурсите, които имаме, и базирайки се на впечатленията, които имахме от приятели от Бетахаус и Сохо. Лично ние още от самото начало много открито и с добавена стойност за всички започнахме партньорство с повечето coworking пространства, за които знаехме и имахме контакти. Пространства/хъбове/ общества около тях, защото ние сме в планината и предлагаме дази добавка – работна ваканция /team retreat / green office на всичи, които искат да дойдат с нас.

Та за конкуренцията – смятам, че има колаборация и съпричастност в разработването на ниша, пазар и нова категория. Ние сме радостни, че вече и в Банско две години след нас миналата есен един австриец, германиец и една банскалийка направиха Coworking Bansko, като те много активно поставят България на картата на международното дигитално пространство и привличат все повече IT & Digital Nomads, целогодишно и чрез различни уикенд събития и конференции. Смятам, че всеки, ако правилно си дефинира продукта, уникалностите и наблегне на специфичните си характеристики, много добре ще бъде част от големия пъзел на споделени работни пространства и ще го прави по-красив и по-завършен.

Пожеланието Ви към всички, които ще прочетат това интервю и ще пожелаят да работят по този начин?

Да си позволят да експерементират малко със себе си. Да пробват. Да дойдат при нас за седмица да
поработят. Да отидат при някой от другите подобни на нас обекти и места в планината или по морето и да тестват. Да не си залагат никакви очаквания, а да анализират престоя си след това. Да видят как се чувстват. Цените са достъпни, нека работим за позиционирането на България в по-добра светлина на европейската и световната карта.

Сподели в: