Жюстин Томс: Правете си интернет детокс и стимулирайте децата си да творят в мрежата

Автор: Теодора Николова

Жюстин Томс е експерт по онлайн комуникации, преподава и пише статии и книги по темата. Основни акценти са децата, децата и компютрите, интернет като цяло, както и развитието му в България.

Член е на Съвета на Центъра по безопасен интернет, занимава се с уеб дизайн и компютърно обучение в ABC Design & Communication. Има три деца.

За състезанието:

Популярният детски телевизионен канал Cartoon Network организира състезание по влогърски умения за деца. ВЛОГНИ цели да стимулира талантливи деца от 6 до 16-годишна възраст да покажат колко добри видео-блогове могат да създават. Конкурсът ще продължи от 31 юли до 19 септември и ще излъчи най-добър гостуващ влогър на детския телевизионен канал. В него могат да участват начинаещи влогъри, както и всички, за които това е било досега само мечта.

Основната идея на състезанието е, че децата могат да развиват креативния си потенциал, което не само намалява рисковете онлайн, но и ги подтиква да станат активни дигитални граждани и творци на живота си. Именно затова партньор на състезанието е Центърът за безопасен интернет.

Повече информация можете да намерите на сайта на конкурса.

Привет, Жюстин, защо Центърът за безопасен интернет и вие самата подкрепихте състезанието за млади влогъри на Cartoon Network, което тече в момента?

Хубаво е, когато има инициативи, които да насърчават креативността на децата. Творчеството и позитивното използване на интернет, обогатяване на знанията им за възможностите, които стоят пред тях. Това е много по-добър вариант от негативните кампании, които само ги ограничават. Така че за това подкрепям, защото кампанията е позитивна, свързана е с творчеството и с друг поглед на децата към интернет.

На какъв етап е конкурсът?

Конкурсът за влогъри на възраст от 6 до 16 години, който организират от Cartoon Network, е в разгара си. В България има много талантливи деца и има голям интерес към състезанието. В момента  тече третото предизвикателство и децата, които искат да се включат, е хубаво да знаят, че за да го направят трябва да имат влогове за поне две от конкурсните теми. Така че трябва да побързат. Всички подробности могат да научат на сайта на кампанията. Важно е да отбележа, че родителското съгласие е задължително.

Могат ли децата да се образоват през интернет?

Децата днес не могат без интернет, както и възрастните. Колкото и да се опитват някои родители да ги държат далеч от технологиите, това е невъзможно, а дори смятам, че е нередно. В мрежата децата могат да четат, да създават съдържание. Те трябва да бъдат насърчени да го правят, а не само да играят. От друга страна, според мен, образоването на родителите и на децата трябва да върви успоредно. По моите наблюдения много често децата са по-уверени и по-добре знаят къде са границите в интернет, отколкото техните родители.

Вие имате три деца в различни възрасти. Изхождайки от опита си, кога можем да започнем да им се доверяваме повече?

Мисля, че доверието трябва да присъства през цялото време. Сред моите приятели наблюдавам две крайности. Едната е пълна забрана на устройства до към 6-7-годишна възраст, а другата е пъхане на телефона в ръцете на детето още от годинка. И двата подхода според мен са големи крайности. Ако не сме дали на детето да опита шоколад години наред, когато вкуси първия си шоколад ще се пристрасти към него. Същото е и с интернет. От друга страна пък също не е добре за развитието му, ако прекалено дълго стои пред устройства. Моята рецепта е да има достатъчно други активности извън интернет, които са достатъчно наситени с емоции и удовлетворение за децата. Да прекарват време заедно с родителите си и връстниците си, така че по естествен начин да не им остава много време за пред устройствата.

Понякога родителите са уморени обаче и трудно имат време за игри с децата си.

Общуването с децата не е задължително да бъде под формата на интензивна игра в най-класическия смисъл. Аз например много често карам децата си да белим чушки заедно, да подготвяме вечерята заедно. Важното е да е едно хубаво време заедно, без те да усещат забрана. Не им казвам да не играят на компютъра, а: „Ела да ми помогнеш да направим вечерята“. Това е работещото.

Не правим ли децата си аутсайдери, когато им забраняваме достъпа до интернет до твърде късна възраст?

Точно така е. Такива деца стават аутсайдери, те не могат да се социализират с другите. И точно заради това смятам, че трябва да се намери баланса. Нито да се държат до 6-7 години без устройства, нито да им се пъхат в ръцете от най-ранна детска възраст. Така те се научават къде са границите и да се чувстват комфортно в тази среда. Затова и насърчавам използването на интернет точно с такива градивни неща. Да се пише съдържание в Уикипедия, да се създават видеа. Така те се развиват и следващата стъпка е да започнат да създават игри, анимации, текстове, зависи от талантите им. Това е много по-добре, отколкото само да публикуват селфита и да играят на игри. Впрочем много възрастни правят точно това, а искат от децата си нещо различни. Няма как – ние сме моделът за нашите деца.

Как в това забързано и претоварено с информация ежедневие майките да запазят добър тонус и самочувствие?

Да, има информационно претоварване безспорно. Наскоро излязоха някои изследвания, от които става ясно, че  навлизането на Инстаграм, а и на Фейсбук, разбира се,  действа потискащо на някои жени. Те виждат техните приятелки по скъпи заведения да водят приказен живот. Не трябва да забравяме, че човек публикува в интернет само най-високите си моменти – колко добре е облечен, какви прекрасни места посещава, как яде скариди и черен хайвер всеки ден. Това обаче се разминава много с реалността. Моят  съвет е да се намали максимално използването на тези социални мрежи за лични цели. Да се качва умерено и отговорно информация. Да не се споделят всякакви линкове от всякакви източници, особено в контекста на фалшивите новини и липсата на обективни факти в много от материалите, които се тиражират в мрежата. Аз лично за себе си вече трето лято правя един силен детокс. Изкарвам доста дълго време с изключително редуцирано време пред устройства и в интернет въобще. И сега дори десетина дни съм без телефон, което е допълнително пречистване. Не казвам, че всеки може и трябва да го прави, но може да постави за себе си някакви граници, за да си даде почивка.

Сподели в: