Електронните спортове като нови възможности в България през 2021

Електронните Спортове, Новите Икономически и Кариерни Възможности

Терминът „електронни спортове“ звучи почти изваден от контекст и вероятно, за известно време, когато беше създаден през 90-те, е бил точно това. Но с годините, електронните спортове се утвърдиха като възможност за младите хора да се пренесат във виртуални светове, които създадоха своя собствен смисъл.

Електронните спортове в България и тяхното бъдеще

Макар и България да няма много професионални спортисти по големите върхове на спорта, страната ни е успяла да се нареди сред някои от най-добрите що се отнася до електронните спортове.

Така например, доста хора започнаха да се обръщат към онлайн игрите, и често да търсят някакъв начин да подсилят началните си опити в тези игри – обикновено чрез бонус от bulgaria-bonusesfinder.com/free-spins/, която се утвърждава като една от най-добрите услуги за подобни бонуси.

Тони Слотърман, собственик в Casino Bonuses Finder, твърди че онлайн игрите са голяма възможност за икономиката, например. Според него самият факт, че толкова хора в България, а и по света, са толкова активни онлайн е положителен знак за професионално израстване.

Здравко Георгиев, познат като Insomnia на фенове в Warcraft 3, игра на компанията Близард, която съпоставя различни фантастични нации в битката между доброто и злото, е всъщност световен шампион в играта.

Но неговите успехи бледнеят, когато се сравнят с постигнатото от Иван Бориславов известен на феновете си като MinD_ContRoL. Днес Бориславов е милионер от играта на Dota 2, още едно фантастично заглавие вдъхновено от същата Warcraft 3, но различаващо се коренно в същността си.

Примерите за добри играчи в България са много и успехите им, макар и често анонимни, значителни за страната ни като развиваща се място за кибер спортовете. Но електронните спортове в страната са далеч от постигането на пълния си потенциал.

Има ли кариерни възможности за електронните спортове в България?

Да. Като родители ние често негодуваме, че нашите деца прекарват голяма част от времето си като играят. Но светът приветства шахматните играчи и дори покер играчите. Видео игрите не са много по-различни. В този смисъл, не е необходимо да имаме много професионални играчи, за да развием България като дестинация за електронни спортове. Тъй като тази индустрия вече струва над един милиард, много компании търсят специалисти във всички свери, от счетоводители до адвокати, до хора за видеомонтаж, социални медии, и доста повече всъщност.

Дори изпълнителни директори на големи компании като Американската футболна лига напускат, за да се присъединят към електронните спортове и техните организации. В този смисъл, България може да пожъне огромни успехи ако инвестира смислено и бързо във видео игри.

Тук говорим за комплексна инвестиция, която създава възможности и насърчават местен талант, но и също така организира такива събития, които могат да станат епицентър на събитията в електронните спортове на Балканския полуостров.

Не само това, но и възможността страната ни да привлича огромни инвестиции. FTX, борса за крипто валути в Хонг Конг, се съгласи и подписа договор на стойност 220 милиона щатски долара за срок от 10 години с Team SoloMid, една от най-големите организации в света на електронните спортове.

Може ли България наистина да сполучи с електроните спортове?

Да. България има огромен потенциал когато се стигне до електронните спортове. Страната ни е една от най-развитите в IT индустрията в Европа и определено няма липса на хора желаещи да се докажат.

Дали това ще се случи, разбира се, зависи от достатъчното инвестиции и интереса. Но истината е, че България има много талантливи играчи, които наистина ще сполучат ако им се окаже подкрепа – била тя финансова или друга. А междувременно, много е важно да не забравяме, че играчите имат възможност да станат не само професионални геймъри, а и доста други неща свързани с индустрията.

 

Сподели в: