Д-р Ханибал Лектър се завръща в култовата класика „Мълчанието на агнетата“

 

Книгата, вдъхновила един от най-великите хорър филми в историята, излиза в ново издание с корица на Живко Петров

 

Малко са хората, които не познават д-р Ханибал Лектър – изтънчения канибал, който има отредено място като най-завладяващия образ в историята на психологическия трилър. След романа „Червеният дракон“, в който най-известният сериен убиец направи страховития си дебют, на пазара излиза и ново издание на втората, и най-култова, част от поредицата на Томас Харис„Мълчанието на агнетата“.

Книгата е вдъхновението зад едноименния филм от 1991 г., смятан за един от най-великите хорър филми на всички времена и един от едва трите филма, носители на награда „Оскар“ във всички пет главни категории. Историята на Ханибал Лектър оживява с логото на „Сиела“, в превода на Жечка Георгиева и с въздействащата корица на Живко Петров.   

В нея ФБР са изправени пред нов, още по-кръвожаден сериен убиец, който всички наричат с прякора „Бъфало Бил“. Той отвлича жени и ги убива по ужасяващ начин, като характерна черта на престъпленията му е, че части от кожата им са одрани. Всички опити на полицията да научи нещо за самоличността на Бъфало Бил остават безплодни и още веднъж единственият им начин да надникнат в изкривеното съзнание на убиеца се оказва не кой да е, а д-р Ханибал Лектър.

Този път лице в лице с олицетворението на злото се изправя младата Кларис Старлинг, която се обучава в академията на ФБР и получава задачата да интервюира Лектър. Заинтригуван от интелекта и невинността на Кларис, той се съгласява да отговори на въпросите ѝ. Но за всеки от отговорите тя трябва да плати висока цена. Да оголи душата си и да се докосне до своите най-мрачни и ужасяващи страхове.

Междувременно броя на жертвите на Бъфало Бил се увеличава, а залозите стават все по-високи. Ще успее ли Кларис да открие самоличността на престъпника и да запази разсъдъка си, изправяйки се срещу най-тъмните кътчета на човешкия ум?

С „Мълчанието на агнетата“, която за излиза за пръв път през 1988 г., Томас Харис пренаписва изцяло историята на психологическия трилър и превръща поредицата си в истински културен феномен. Повече от 30 години по-късно д-р Ханибал Лектър интригува, смразява и завладява милиони читатели по цял свят.

 „Мълчанието на агнетата“ е задължително четиво не само за почитателите на трилъра, но и за всеки читател, който иска да бъде свидетел на това литературно събитие.

Сподели в: