Д-р Милен Врабевски пред Kafene.bg: Intelligent Music Project е алтернатива на чалгаризацията в България

Един добър проект може да се разгърне, но повечето рядко надскачат потенциала си. Тъкмо това надскачане маркира пътя на Intelligent Music от благороден опит за популяризиране на българската музика в преливане на концепцията към един мащабен международен проект, изпълнен с важни послания. 

Различните стилове на отделните музиканти, техните идеи  и вдъхновение са истинско съкровище за Intelligent Music Project, а добрият усет на продуцентското дуо д-р Милен Врабевски- Стефан Стефанов наистина спомага за привличането на нови и нови колаборатори. Вижте какво ни сподели д-р Врабевски.

-Бихте ли ни разказали повече за Intelligent Music Project – как се роди идеята за този проект?

-От една страна, исках да покажем, че един български продукт може да бъде на необходимото световно ниво, за да привлича доказани международни изпълнители. Но има и друга причина – искам IMP да е алтернатива на чалгаризацията  в България. Любовта ми към рок музиката е от много години, за мен тя е елитарно изкуство, което носи много важни послания. Исках този проект да предава такива силни, значими, човешки послания.

-Това е проект, който наистина се отличава със силни текстове и явно това е запазена марка на IMP. 

-Да, разбира се, стойностните текстове предават посланията по най-добрия начин. За мен като автор на текстовете и музиката е много важно този проект да провокира човешкото у слушателя, да го накара да зададе правилните въпроси, за да открие своите отговори.

Текстовете и музиката кореспондират със слушателите по едини и същи начин, което означава, че са еднакво важни. Виждам,че това не е валидно за повечето образци от съвременната музика, но за IMP посланията са ключови.

-Как звезди като Джон Лоутън, Саймън Филипс и Рони Ромеро станаха част от проекта? 

-С Джон Лоутън (Uriah Heep) се свързах чрез БТР и в последствие той участва в първите два албума на IMP.  С времето музиката ни се промени и прецених, че трябва да потърся и други варианти за развитие на проекта. Един от тях беше да използвам контактите на  тогавашния ми ПР отдел, който работеше и за Джон Лоутън – чрез тях се запознах със Саймън Филипс, който е барабанист на една от любимите ми групи –  „ТОТО“.

Това беше първата крачка към създаването на настоящата концепция. Албумите с Лоутън станаха страхотни, но проектът започваше да се оформя като нещо по-голямо: международна супер-група, в която участват различни вокалисти в различните албуми. С времето към IMP се присъединиха фронтмени като Джоузеф Уилямс (TOTO), Джон Пейн (ex-Asia), Карл Сентънс (Nazareth), Ричард Гризман (River Hounds) и Рони Ромеро (Rainbow).

-Саймън Филипс е барабанистът на групата, но и ко-продуцент. Кога той се включи по-активно в творческия процес?

-Той много хареса суровия материал за четвъртия ни албум “Sorcery Inside” и се съгласи да участва. След това нещата се развиха доста бързо – един месец по-късно вече бях в неговото студио в Лос Анджелис, където той записа партии за 13 песни само за три дни.

Саймън Филипс е много сериозен професионалист, който  видя, че IMP е проект със сериозна визия и така Филипс постепенно се превърна в основна част от състава. Всъщност продукцията  всеки път надхвърляше неговите очаквания и това го убеди да поеме повече отговорност в петия албум ‘Life Motion“, като стане ко-продуцент.

-“Life Motion” излезе през февруари тази година – какво да очакват от него хората, които още не са го чули?

-Слушателите могат да очакват мелодичен рок албум с отлични симфонични аранжименти, записан от някои от най-добрите български музиканти в комбинация с рок звезди като Рони Ромеро, Саймън Филипс, Джон Пейн и Ричард Гризман. С други думи – продукция с български корени, но изпълнена на световно ниво.

-Какво предстои в Intelligent Music Project?

-Следващите ни концерти са на Морската гара във Варна (04.08), Пловдив (06.08,), Севлиево (28.08.), София (18.09.) и Бургас (19.09.) а вокалист и на двете участия ще бъде Рони Ромеро. Също така, скоро приключваме работа по нашия шести албум, който ще се казва “The Creation”. През октомври тази година планираме първо участие на групата в Солун, а през май месец 2021 г. ни очаква голямо международно турне.

А билети за предстоящи събития на проекта можете да купувате тук.

Сподели в: