Дъщерята на световния философ Цветан Тодоров идва у нас за представяне на филм

Леа Тодоров – дъщерята на световния философ от български произход Цветан Тодоров,  идва в България, за да открие Петото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ с филма на който е съсценарист „Революция в училище“.

Това ще стане на 19 юни, когато Тодоров, заедно с режисьорката на творбата Йоанна Грудзинска ще се срещнат с публиката в кино „Одеон“.

Филмът, създаден от архивни кадри,  изследва алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни  войни. „Променете училището, за да промените света“, се казва във филма на Грудзинска. Този апел е валиден не само за онази епохата , но и  днес, в епохата на духовна регресия. След края на Първата световна война, педагозите в Европа посочват с пръст  виновника за бедствието: училището като  фабрика за подчинение. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години харизматични фигури като Мария Монтесори,  Селестен Френе, Александър Нийл и др. ще се опитат да създадат едно ново утопично училище  на свободата. „Революция в училище” е историята на кадифената революция, тази на образованието.  Филмът е представен успешно на десетки фестивали, кино и образователни форуми в Европа.

Леа Тодоров завършва политически науки, но  професионално  се насочва към  словото и  киното.  Започва да работи като асистент на  белгийския режисьор на документален  и исторически филми Мария Манди.

Паралелно сътрудничи като автор по различни проекти, както за документални, така и за художествени филми.  Днес  тя вече има опит като актриса, режисьор и  сценарист, автор е на филмите „Спасяване на човечеството в работно време“ (2012) и „Руска утопия“ (2014). В момента Леа Тодоров подготвя нов проект около баща си и България: филм върху следите, които историята остава като отпечатък  върху индивидуалните съдби.

В рамките на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ между 18 и 24 юни в кино „Одеон“ и салона на Френския институт ще бъдат показани общо 6 документални, 12 игрални и 3 анимационни филма. Програмата включва още  2 открити лекции – дискусии на тема „Използването  на архивни кадри във филмовото творчество“ и „Музика и съвременно кино“. Както и миналата година, отново са програмирани  безплатни прожекции за ученици и учители като част от усилията на организаторите да въведат киното като предмет в класната стая, който да развива въображение, култура и вкус  у децата от най-ранна възраст.

Сподели в: