Държавна опера – Русе с концерт в зала „България“

Романтична симфония ще очарова и софийската публика!

На 3 декември 2018 г. Русенската филхармония, под диригентството на Йордан Камджалов, ще представи в зала „България” четвърта симфония на Брукнер

Мнението за Четвъртата симфония на Антон Брукнер е че е едно от най-добрите негови произведения. В нея най-ярко проличават особеностите на мирогледа и характерните черти на творческата му натура. Не случайно симфонията получава наименованието „Романтична”, а и сам композиторът я нарича така: в основата й са заложени, типичните за романтичното изкуство образи – природни, жанрово-битови, епически.

Брукнер е великолепен органист и се радва на завидна ангажираност с концерти в цяла Европа, а и заетостта му като преподавател отнема по-голямата част от времето му . Той не се отказва от композирането, въпреки че сам спонсорира творческия процес и представянето на своите произведения. Поради тази причина, композиторът създава Четвъртата си симфония, както и другите си симфонии, през дълъг период от време. Тя се появява след множество преработки в разгара на така наречената „война” между привържениците на Вагнер и тези на Брамс.

Брукнер е считан за вагнерианец и е подложен на унищожителни критики от страна на музикалните среди в Австрия. По тази причина, неговата мечта е била да представи за първи път своята нова (IV) симфония в Берлин, където е приет по-добре, а и защото според Брукнер „за виенчани, е добро само нещо, което идва от чужбина”. След няколко преработки и отлагания, премиерата на Четвърта симфония се случва на 20 февруари 1881 година във Виена в Златната зала на Дружеството на приятелите на музиката – Музикферайн.

Уважаеми ценители на класическата музика, вие ще имате възможността да чуете точно тази Четвърта симфония от майстора на късния романтизъм, в която се откриват както моменти на светло и радостно настроение, безметежни, простодушни народни напеви, така и патетика, величествено спокойствие, хорални мотиви, наподобяващи траурно шествие, остри и тревожни интонации, характерни за музиката от края на XIX и предвестници на експресивността на XX век.

Билети на ticketsbg.com

Сподели в: