Документална изложба за работата на Панчо Владигеров с немския режисьор Макс Райнхард

Експозицията е представена от Къща музей „Панчо Владигеров“ и е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Документална изложба за работата на големия български композитор Панчо Владигеров с немския режисьор Макс Райнхард ще бъде открита на 25 април от 18:00 ч. във фоайето на зала „България“. Експозицията „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции” е представена от Къща музей „Панчо Владигеров“ в София и е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018. Изложбата разкрива детайли от един малко познат период от творческата биография на композитора, когато той живее и работи в Германия. В нея са събрани материали, които припомнят за достойното присъствие на българския класик в кръга на европейския интелектуален елит на XX век.

През 1914 г. Панчо Владигеров постъпва в Държавното висше училище в Берлин и продължава обучението си в Академията по изкуствата. От 1920 до 1932 година той работи като композитор и музикален ръководител в театрите на забележителния немски режисьор Макс Райнхард в Берлин и Виена. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Хуарес и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите. Нотните ръкописи, събирани и грижливо пазени в архива на композитора, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България.
Концепцията на изложбата е реализирана от творческия екип Надя Сотирова и Светлана Авдала, а художественото оформление е осъществено от Ивелина Велинова и Стоян Бунджулов. Изложбата ще продължи до 14 май.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

Сподели в: