Дискусия по проблемите на музикалното образование в България се организира в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Инициатори на срещата са Националната музикална академия и агенция „Кантус Фирмус“

Дискусия по проблемите на музикалното образование в България се организира в рамките на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“. Събитието ще се състои на 24 април от 12:00 ч. в зала №48 на НМА. Инициатори на срещата са Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ и агенция „Кантус Фирмус“.

Техният стремеж е да бъдат обсъдени наболелите проблеми, засягащи обучението по музика в страната на всички нива, както и неговата връзка с реализацията на младите хора в музикалното поприще. За тази цел са поканени за участие представители на всички средни музикални училища в страната, на водещите български музикални институти от държавната сфера и от частния сектор, а също на Министерството на културата и Министерството на образованието.

Модератор на дискусията ще бъде проф. Пламен Джуров. Участие в нея са потвърдили още Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, Нина Найденова, директор на Държавна опера – Пловдив, Елиянка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерството на културата и др.

Организирането на дискусионни събития в рамките на „Европейски музикален фестивал“ вече е традиция. В предишни издания на форума бяха реализирани дискусионни срещи за финансирането на фестивалите в България, за проблемите в мениджмънта на културата у нас, както и за музикалната критика.

„Европейски музикален фестивал“ е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

Сподели в: