Директорът на Италианския културен институт отбеляза „Седмицата на италианската кухня“ у нас

Луиджина Педди – дамата, която е начело на Италианския културен институт, вчера бе специален гост на кулинарна демонстрация на автентична неаполитанска кухня. Уъркшопът бе част от традиционната и ежегодна „Седмица на италианската кухня“, които вдъхновиха майстор-пицари у нас да покажат и разкажат на хората какво е истинска пица от Неапол (градът, в който се ражда пицата).

Директорът на Италианския културен институт с удоволствие опита автентична „Капричоза“ и уникалното лимонено тирамису – запазена марка на мястото. Всички гости на уъркшопа научиха, че автентичната неаполитанска пица се прави от тесто, което зрее 72 часа и е с висока хидратация. Така то се възприема по-добре от организма, без да създава усещане за тежест в стомаха. Освен това стана ясно, че типичната неаполитанска пица не е перфектно кръгла, напротив – тя трябва да е с неправилна форма. Също така, тестото трябва да се приготвя само с ръце, без допълнителни кулинарни пособия.

Ден преди този уъркшоп, в Da Fabio бе направен такъв и специално за възпитаници на 51 СУ „Елисавета Багряна“ от паралелки с разширено изучаване на италиански език. Освен, че научиха любопитни неща за италианската кухня и опитаха от нея, младите хора използваха събитието и за да практикуват своите познания. Как? Като задаваха въпросите си на италиански. Луиджина Педди бе изключително доволна от този провокиран интерес, тъй като е популярна с редица дейности, свързани с просветата на младото поколение. Тя основава първото италианско начално училище в Китай „Джани Родари“ и първия италиански следдипломен курс в Международния Шанхайски университет.

Сподели в: