Димитра и Мариана разказват за книжката “Така започна всичко”

Моля, представете се накратко 🙂

Мариана и Димитра са авторски тандем от няколко години. Свързва ги афинитетът им към приказните истории, красивите книги и умните хлапета.

Как започна всичко с проекта, книгата за деца Така започна всичко?

Мариана: Всичко започна с нуждата от подходящ и лесен начин да разкажа на осиновената ми дъщеричка нейната история – как сме се намерили и сме станали семейство – на разбираем език за малко дете. Постепенно идеята прерастна в проект, който да е в помощ на осиновителите, за да предизвикат диалог по темата с детето си и да могат в спокойна среда и с помощта на приказния свят и красивите, емоционални илюстрации, да разкажат тяхната семейна приказка. Книжката обаче е за всички деца – не само за осиновените! Защото чрез нея ще могат да се докоснат до темата и да растат приемащи и разбиращи, със знанието, че и така може да бъде създадено семейство. Освен това, ще могат да се запознаят с непознати герои и същества от българските митове и легенди и да научат за силата на волята и отдадеността, за дружбата и подкрепата, за късмета и съдбата, за приемането и безусловната любов!

И как се сформира екипът ви? Как работихте?

Димитра: Започнахме работа с боси крака в тревата, по време на обедна почивка. В приятелски разговор, който малко по малко зароди една страхотна колаборация между представите ни за света, любовта ни към детските книги и личните ни умения. Пет години по-късно, заедно, поставихме началото на издателство “Така започна всичко” и издадохме първата си едноименна авторска книга.

Какви са / трябва да бъдат съвременните приказки за деца?

Димитра: Наблюдаваме любопитен парадокс при общественото мнение върху приказките за деца. Все по-често се говори за неуместността на старите приказки, изразите и поуките в тях. Отрича се пушенето на вълкът от “Ну, погоди!”, замерянето с камъни в басните, нарицателното “негър” в Том Сойер – неща, които в днешно време се смятат за неприемливи и недобър пример за подрастващите. От друга страна, обаче, живеем в свят, който е много по динамичен и отворен с всяка следваща година. За да бъдат интересни, приказките трябва да са актуални, да отразяват света около нас с неговите странности, казуси, различия. Приказките подготвят детето за света – а той би бил доста скучен, ако всички сме еднакви, умни, красиви и добри. Същото важи и за приказния свят.

А книжките?

Димитра: Децата са много страховити критици – те не правят компромиси, когато решават дали нещо им харесва, или не. Затова летвата и очакванията към детските книги са много високи. Още повече, отдавна вече книгите не са конкуренти помежду си – те се конкурират с всички други медии. За да привлечеш вниманието на едно дете, което сравнява книгата с пълнокръвен анимационен филм, с преживяването на киното, а дори с помпозността на рекламните блокове по телевизията, трябва да му представиш равноправно забавление, под формата на книга. И не можем да си позволим да отстъпваме в нито един аспект – нито като съдържание, нито като история, илюстрация и дори физическо оформление на книгата.

Мариана: Като художник, за мен изключително важни са илюстрациите в една книжка. Те трябва не само да отразяват текста, но и да го допълват и надграждат, да предават емоции, да развиват въображението, да разказват без думи дори! Децата възприемат най-силно визуално, а чрез красивите, стойностни и силни илюстрации, освен всичко друго, се възпитава и естетически вкус. Съчетано със смислена, интересна, провокираща история, която децата да искат да чуят отново и отново – ето такава книжка би била съкровище във всяка семейна библиотека!

Започнахме да получаваме множество обратни връзки от родители, които ни изпращат разкази, снимки и дори видео от реакциите на децата им, слушайки и разглеждайки за пръв път книжката „Така започна всичко“. Те са толкова истински и непринудени! Откликващи на емоциите, които съм заложила в илюстрациите! Задаващи въпроси и разсъждаващи по случващото се в историята! Виждайки това, си давам сметка, че с Диди сме успели да създадем едно произведение на изкуството – изпълнило своята цел перфекто! Доволна съм!

„Умни книжки за умни хлапета“ – какво се крие зад това обещание?

Димитра: Умни книжки изграждат умни хлапета, а умните хлапета посягат към умни книжки. Или поне това е нашето пожелание. Дългосрочната цел на издателство “Така започна всичко” е да предлага на малките читатели книги, които да възпитават емоционална интелигентност, да отговарят на въпроси, да провокират диалог, да радват окото и сърцето.

Какво следва?

Мариана: Следва да продължим да се развиваме като издателство – ще издадем две преводни книжки, в които отново присъства основно темата за семейството и от части осиновяването. През това време ще започнем работа и по наш нов авторски проект, който за момента ще оставим да се мъти в тайна! Освен това, предстои нашата книжка „Така започна всичко“ да се превърне в кратък 15 минутен анимационен филм, с подкрепата на НФЦ и студио Зографик! Отворени сме за работа и с нови, талантливи български автори и илюстратори, защото такива в родината ни има много и бихме били много щастливи, ако можем да дадем поле за изява, дори за малка част от тях.

Какво пожелавате на децата и родителите, които ще посегнат, зачетат, ще си купят и запазят красивата ви книга?

Мариана: Бъдете борбени, нежни и любящи като Царицата! Силни, мъдри и подкрепящи като Царят! Останете любопитни и игриви като малката принцеса Калина и изпълнени с магия като Лиско! Чудесата се случват когато истински ги желаем, но и се борим за тях! Обичайте се и бъдете искрени – винаги!

Сподели в: