Диан Недялков за картините си и кафето

Представяме ви Диан Недялков – художникът на всички картини в кафенета Онда. Ако до сега не сте знаели кой е техният автор, моля, запознайте се. Дидо е млад и симпатичен, може би малко стеснителен, а освен прекрасни рисунки е голям майстор на капучиното!

От кога рисуваш?
Рисувам от четвърти клас, когато влязох в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство в Училище по изкуствата "Сава Доброплодни" в гр. Шумен. Имаше едно време, в което бях спрял да се занимавам и интересувам от изкуство, защото смятах, че изкуството в България е обречено. Но преди около 3-4 години започнах да рисувам пак и то още по-вдъхновен от преди, просто попаднах на подходящо място в подходящо време, запознах се с точните хора, които проявиха интерес към творбите ми и така разбрах, че има смисъл да опитам и да се боря да правя това, което обичам.

Какво ти носи рисуването?
Рисуването ме успокоява и ми носи вътрешна удовлетвореност. Това е моят свят, в който всичко е там, където аз го поставя и изглежда така, както аз искам. То е един вид себеизразяване. Моите картини са моята душевност.

Къде можем да видим твои творби?
Най-много мои картини има в кафе-шоповете Онда в София. Имам също така работи и в Художествената галерия в гр. Каварна и в частни колекции в България, Япония, Украйна, Германия, Турция.

Какви техники предпочиташ в работата си?
Напоследък предпочитам и работя предимно с маслена или акрилна техника, но също така и много ми е любим акварела.

Изкуство ли е правенето на кафе?
Да, определено правенето на кафе или по-точно капучино е изкуство. Трябва да имаш в себе си усет към красивото, за да създадеш нещо красиво дори и от обикновена кафе напитка и да я трансформираш в нещо красиво и естествено и така да накараш хората да се усмихнат рано сутринта, преди да е започнал работният им ден.

От къде черпиш вдъхновение?
Вдъхновение черпя от много и разнообразни източници. В зависимост от това, в какво настроение съм или къде се намирам и от какво съм заобиколен. Вдъхновението е навсякъде, стига да имаш очи да го откриеш. От концерти, съзерцаване на природата и нейната необятна и безгранична красота, от изложби, а също наблюдавам хората, животните, различните чувства като тъга, радост, любов – това също е много силно вдъхновение.

Любима музика?
Любима музика … хмм … не бих казал, че имам любим тип музика като жанр, по-скоро имам любими песни, а те са във всеки един стил (без чалга – това за мен не е музика). Харесвам песни, които са вечни хитове, Куинс, Металика, Фейтлес, Вайа кон диос, Чимбао, Роби Уилямс, Ред Хот Чили Пепърс, Майкъл Джексън, Елиот Голдентал, Скорпионс, Рейнбоу, Гънс енд роузес, Ролинг Стоунс. Слушам и българска музика.

Ако имаше магическа пръчица?
Ако имах магическа пръчица бих се опитал да оправя най-сетне веднъж завинаги тази държава. Казвам бих, защото не знам дали и с магическа пръчица е възможно нещо толкова невероятно. Бих променил хората да са по-сплотени, особено в нашата държава. Задължително бих премахнал безграничната алчност и бих помогнал на всички екоорганизации да спрем катастрофата, която е неизбежна, ако продължаваме в същия дух, тровим и замърсяваме нашата малка синя и все по-малко зелена планета. След това бих заминал в някое райско кътче с моята приятелка и бих останал там мнооого дълго.

Станете и вие майстори на рисунките върху капучино:

http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=1544
http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=1545

Сподели в: