„Джаз перото“ – концертите започват на 28 август в Литературен клуб „Перото“

Ангел Заберски, Живко Петров, Братя Владигерови и Стунджи ще слушаме в „Перото” в края на лятото

Най-добрите ни джаз музиканти ще представят авторска музика и джазови интерпретации в Литературен клуб „Перото”. Концертите започват на 28 август от 20.00 ч. под надслов „Джаз в Перото”, а ценителите на качествената музика ще се насладят в няколко поредни концерта на изпълненията на Ангел Заберски, Живко Петров, Братя Владигерови и Стунджи.

Като специален жест към публиката и като предизвикателство към самите тях музикантите ще прочетат кратък откъс от любимо свое литературно произведение.

Първият джаз концерт в „Перото” е на 28 август на квартета на Ангел Заберски, заедно със забележителния тромпетист Михаил Йосифов, контрабасиста Борис Таслев и барабаниста Борислав Петров.

На 30 август ще гостува популярното трио на пианиста и композитор Живко Петров – JP3, заедно с басиста Веселин Веселинов – Еко и барабаниста Димитър Семов.

В Деня на Съединението на България – 6 септември ще свирят наследниците на фамилия Владигерови – братята Александър и Константин Владигерови, със специалното участие на перкусиониста Стоян Янкулов – Стунджи.

Билети за концертите може да закупите от билетните каси на НДК, онлайн, както и на входа на “Перото” – час преди концерта. Цената на билета е 12 лв.

Повече за концертите и изпълнителите

28 август – 20:00 часа

Ангел Заберски Квартет

Ангел Заберски, пиано

Михаил Йосифов, тромпет

Борис Таслев, контрабас

Борислав Петров, ударни

„Ангел Заберски квартет“ е съставен от изявени български джаз изпълнители, добре познати на аудиторията в България, както заедно, така и със своите индивидуални изяви в различни проекти, обхващайки цялата палитра на джаз музиката.

Формацията е имала до момента редица успешни изяви у нас и в чужбина. Едно от най-запомнящите се участия на „Ангел Заберски квартет“ е на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия) през 2014 г., когато ансамбълът вдигна на крака публиката в култовия клуб Jazz keller.

Както и по-късно концертът в цикъла „Музиката на Америка“ с участието на „Ангел Заберски квартет“ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Наскоро квартета участва на фестивала Today it’s all about jazz на Международния ден на джаза в Скопие, Македония.

Специално за откриването на джаз вечерите в „Перото”, музикантите ще представят една вълнуваща програма от авторски композиции, джазови импровизации на четиримата поотделно. Ангел Заберски е подготвил композиции с елементи на суинг, фънк и латино, представени перфектно от партньорство на четиримата музиканти.

30 август – 20:00 часа

JP3 – Живко Петров Трио

Живко Петров – пиано

Веселин Веселинов – Еко – бас

Димитър Семов – барабани

JP3 е комбинация от трима уникални професионалисти, които стоят в основата на голяма част от висшата лига в българската поп и джаз музика в България през последните години. Музикантите се събират през 2004 година и бързо се превръщат в една от разпознаваемите джазформации в страната. Зад гърба си вече имат няколко албума и DVD-то с проекта „Understandable“, записана на живо по време на концерт във Военния клуб в София. Триото издава първия си студиен албум през 2012 г. със заглавието “It’s A Dream“, а специален гост-музикант в албума е цигуларят Васко Василев.

Mузикантите издават редица сингли, участват в много фестивали в страната и чужбина, а също така са в основата на редица имена в българската поп и джаз музика като Белослава, Йълдъз Ибрахимова, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Васил Петров и други.

6 септември – 20:00 часа

Wladigeroff Brothers & Стунджи Янкулов

Александър Владигеров – тромпет

Константин Владигеров – пиано

Гост: Стоян Янкулов – Стунджи – ударни

Александър и Константин Владигеров и са внуци на големия български композитор Панчо Владигеров. Двамата завършват композиция във Виенската консерватория, след което остават да живеят и работят във Виена. През 2007 г. в Burgtheater представят авторския си албум Wanderer In Love, който придобива златен статут. Определят музиката в него като съчетание от европейски традиции със силен български привкус. Владигерови пишат театрална музика и изнасят самостоятелни концерти в Европа и Америка. Чест специален гост на техните концерти е българският перкусионист Стоян Янкулов – Стунджи, с когото концертират от над 10 години. На концерта в „Перото” братя Владигерови и Стунджи ще представят своите авторски композиции – един своеобразен микс от фолклор, джаз, реге и клaсика, в напълно забавен и очарователен синхрон.

Сподели в: