Джаз за деца, Софийски духов оркестър и филмова програма на Art Space 20 – 26 юли

"Джаз за деца" с Венци Влагоев ще гостува отново на Art Space – лятна сцена до НДК. Новото издание на детския джем сешън „Сцена за млади импровизатори” е на 24 юли от 19:30 часа. Венцислав Благоев (тромпет), Станислав Арабаджиев (пиано), Димитър Благоев (китара), Димитър Сираков (контрабас), Виктор Бенев (барабани) и Невена Григорова (перкусии) са музикантите заели се с предизвикателството да свирят джаз заедно с деца. Малките музиканти ще се включат към бенда с маракаси, яйца, клаве, дайре, кастанети, много жар и неповторими музикални идеи.

Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов е подготвил разнообразна програма за 26 юли. Класика, мюзикъл и хора на Дико Илиев ще огласят Art Space. Ще чуем изпълнения на произведения от Франц фон Супе, Щраус-син, Брамс, Офенбах и Гершуин. Избрани фрагменти от мюзикъла "Котки" и "Фантомът на операта" на Ендрю Лойд Уебър ще допринесат за още добро настроение. Дико Илиев ще бъде представен с Ганкино, Дженишево и Дунавско хоро.

Оркестърът при Дома на културата „Искър” е с дълга и богата история. Изпълнява от народна музика и военни маршове до симфонична музика. Където и да свири в чужбина, винаги печели първи награди. Когато България е приета в Европейския съюз е поканен да участва в концерта в залата на ООН в Женева.

Четири от най-добрите филмови ленти за 2011 година са в програмата на Art Space за тази седмица: ”Полунощ в Париж” на Уди Алън, “Винаги в същия ден” – режисьр Лоне Шерфиг, “Учебник по любов” на Джовани Веронези и красивия филм за края на света “Меланхолия” на датския режисьор Ларс фон Триер.
Любителите на съвременното българско кино могат да гледат „Цахес” на режисьора Анри Кулев, последния филм на Велко КъневОще нещо за любовта” на режисьорката Магдалена Ралчева и документалния филм на Светослав ДрагановГрад на мечти”.

Програма Art Space
20 – 26 юли 2012 г.

20 юли, петък
21:30 ч. Оуен Уилсън, Рейчъл Макадамс, Марион Котийар, Леа Сейду, Майкъл Шийн, Кати Бейтс, Ейдриън Броди и Карла Бруни в ”Полунощ в Париж” – Испания-САЩ, 2011, 94 мин., реж. Уди Алън

Героят на Оуен Уилсън е американски писател, който заминава на бизнес пътуване с годеницата си и нейните родители в най-романтичния град в света. Там, в полунощ, изоставен за вечерта от бъдещата си съпруга и разхождайки се сам, изведнъж се озовава в старинна кръчма в странната компания на Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд, Пабло Пикасо, Салвадор Дали и др. и разбира, че се е върнал в назад във времето, в 20-те години на миналия век.
Филмът поставя под съмнение представата, че всичко, което е по-различно и екзотично от нашия собствен живот, е задължително по-добро и не чак толкова скучно.
цена на билетите: 5/3 лв.

21 юли, събота
21:30 ч. Ан Хатауей и Джим Стърджис във “Винаги в същия ден” – Великобритания-САЩ, 2011, 108 мин., реж. Лоне Шерфиг

Ема и Декстър прекарват заедно нощта след дипломирането си. И двамата са убедени, че на следващия ден пътищата им ще се разделят и няма да се срещнат отново. Но и двамата грешат! През годините те се срещат винаги на същия ден, а връзката им преминава през различни препятствия и се променя заедно с тях. Въпреки че на пръв поглед те са напълно несъвместими, отношенията им на ръба на приятелството и любовта с времето се превръщат в единствената константа в живота им.
цена на билетите: 5/3 лв.

22 юли, неделя
21:30 ч. Робърт де Ниро, Моника Белучи, Микеле Плачидо, Карло Вердоне и Рикардо Скамарчо в “Учебник по любов” – Италия, 2011, 125 мин., реж. Джовани Веронези

Сюжетът проследява три отделни истории, представящи мъже на различна възраст, обединени от един каращ такси – Купидон. Първата част на филма – "Младостта" ни среща с амбициозния млад адвокат Роберто. Животът му е идеално планиран и той се готви да се ожени за годеницата си, но всичко се обърква, когато среща красивата и провокативна Микол.
В "Зрелостта" телевиозният водещ Фабио, перфектен съпруг през последните двайсет и пет години, среща Елиана. В третата част "След това", Адриан, професор по история на изкуството се мести да живее в Рим след развода си. Запознанството с красивата Виола му припомня трепетите от младостта.
цена на билетите: 5/3 лв.

23 юли, понеделник
21:30 ч. Стоян Алексиев, Захари Бахаров, Касиел Ноа Ашер, Ивайло Христов, Явор Бахаров и Христо Мутафчиев в „Цахес” – България, 2011, 128 мин., реж. Анри Кулев

Жанр – фентъзи. В средата на голям съвременен град, затрупана отвсякъде с бетон и стъкло, като по чудо е оцеляла малка антикварна книжарничка. Собственикът и неколцината посетители, верни приятели, удивително напомнят на някои Хофманови герои. Действието се пренася от наши дни в миналото и обратно, гмуркайки се в паралелните светове на реалното и вълшебното.
цена на билетите: 5/3 лв.

24 юли, вторник


19:30 ч. Джаз за деца с Венци Благоев
„Сцена за млади импровизатори” – детски джем сешън под джаз ръководството на:
Венцислав Благоев – тромпет
Станислав Арабаджиев – пиано
Димитър Благоев – китара
Димитър Сираков – контрабас
Виктор Бенев – барабани
Невена Григорова – перкусии
Децата ще се включат с маракаси, яйца, клаве, дайре, кастанети.
цена на билетите за деца: 3 лв.
за възрастни: 5 лв.
21:30 ч. Калин Врачански, Симеон Лютаков, Сепиде Делфоруз, Мария Статулова и Велко Кънев в “Още нещо за любовта” – България, 2010, 93 мин.
Режисьор: Магдалена Ралчева
Сценарий: Георги Данаилов

Романтична драма – първият филм на режисьорката Магдалена Ралчева и последен за Велко Кънев. В основата стоят спомените на хирурга с нелека житейска съдба д-р Иван Руменов, натирен от комунистите от София във Варна, само защото е бил асистент на видния проф. Александър Станишев, който пък набързо е обявен за враг на народа и разстрелян. Край морето Руменов среща всевъзможни нови приятели и познати – бедният, но винаги весел арменец Дикран и неговата двугърба камила, директорът на местната болница д-р Стефан Иванов плюс няколко добродушни безделници от местната кръчма. Всичко върви идилично добре, докато, ловейки риба, Дикран не попада на морска мина.
цена на билетите: 5/3 лв.

25 юли, сряда
21:30 ч. Кирстен Дънст, Шарлт Генсбур и Александър Скарсгард в “Меланхолия” – Дания-Швеция-Франция-Германия, 2011, 135 мин., реж. Ларс фон Триер
Американското национално дружество на филмовите критици обявява драмата за най-добър филм за 2011 год., а Кирстен Дънст – за най-добра актриса. Най-добър филм на Европейската филмова академия, най-добър оператор (Мануел Алберто Кларо) и най-добър художник-постановчик.
Красив филм за края на света. Действието се развива в крайбрежен клуб, докато неизбежната катастрофа наближава. В "Меланхолия" се разказва за отношенията между две сестри. Те са поставени на изпитание, когато мистериозна планета се приближава към Земята и заплашва да се разбие в нея.
цена на билетите: 5/3 лв.

26 юли, четвъртък
19:30 ч. Концерт на Софийски Духов Оркестър с диригент Юли Дамянов
Софийският духов оркестър при Дома на културата „Искър” изпълнява от народна музика и военни маршове до симфонична музика. Където и да свири в чужбина, винаги печели първи награди. Когато България е приета в Европейския съюз е поканен да участва в концерта в залата на ООН в Женева.
В програмата:
Франц фон Супе – увертюра "Леката кавалерия"
Йохан Щраус – син – "Пролетни гласове" – валс
Йохан Щраус – син – "Трич-трач" – полка
Йохан Щраус – син – "Гръм и мълния" – полка schnell
Йохан Щраус – син – увертюра "Прилепът"
Йоханес Брамс – Унгарски танци № 1 и 5
Жак Офенбах – увертюра "Орфей в ада"
Джордж Гершуин – концерт
Ендрю Лойд Уебър – "Спомен" из мюзикъла "Котки"
Ендрю Лойд Уебър – из "Фантомът на операта"
Дико Илиев – Ганкино, Дженишево и Дунавско хоро
вход свободен

21:30 ч. Документалният филм “Град на мечти” – България, 2012, 80 мин.
Режисьор: Светослав Драганов
Оператор: Петко Гюлчев

Екипът снима четири години филма, който представя двете лица на Димитровград – от миналото и настоящото. Камерата ни среща с живота и мечтите на заклетия комунист бай Петър, крайно антикомунистически настроения му син Серьожа, метъл ветерана Папо и бленуващата договор с Пайнер певица Симона, но зад тези обикновени хора прозират необикновено преплетените нишки на културата и историята на България през последния век.
цена на билетите: 5/3 лв.

*Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Сподели в: