Детски концерт по музика на Едвард Григ обогатява програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Детски концерт по музика на Едвард Григ обогатява програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“. На 12 април от 11:00 и от 14:00 часа в концертната зала на Българската академия на науките ще бъде представен образователният спектакъл „Приключенията на Пер Гинт“. В събитието ще участват музиканти и балетисти от Държавния музикален и балетен център, а водещ е актьорът Румен Григоров.

За втора поредна година организаторите от „Кантус Фирмус“ си поставят за цел да привлекат интереса на детската аудитория, което в перспектива развива нови публики за класическата музика. В миналогодишното издание на форума с голям успех бе представен концертът по музика на Прокофиев „Петя и вълкът“. Новият детски проект ще запознае малките слушатели с интересни факти от живота и творчеството на големия норвежки композитор Едвард Григ. В представлението се използва негова музика от сюитите „Пер Гинт“ №1 и №2, написани по молба на великия му сънародник – драматургът Хенрик Ибсен. Сюжетът на пиесата разказва за пътешествията на героя Пер Гинт из целия свят – от норвежките планини до пустинята Сахара. Историята е адаптирана за деца и ще оживее чрез музика и танц с балетистите Кристина Чочанова – Иванова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Прекрасните мелодии на Григ в аранжимент на Йоахим Линкелман се изпълняват от духов квинтет в състав Кремена Кабакчиева (флейта), Надежда Гущерова (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Мария Черноокова (фагот). Над 400 деца от няколко столични училища ще посетят спектакъла, като всяко от тях ще получи програмна книжка с текста на приказката и информация за авторите.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

Сподели в: