Десислава Алексова: Бъдете носители на добрия пример, вдъхновители и будители

Десислава Алексова е член и експерт в Българска туристическа камара, главен асистент в Международно висше бизнес училище – Ботевград, доктор на НБУ, член и експерт в Българска туристическа камара.
Има професионален опит в туроператорски фирми и неправителствени организации, преподавателски стаж в Нов български университет, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Център за професионално обучение на планински водачи и в Частен професионален колеж „Интербизнес“. Aвтор е на над 30 статии и научни публикации и участва активно в обществени събития, свързани с развитието на туризма и опазване на околната среда. От 2017 г. е избрана за председател на УС на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, чиито дейности са насочени към образователен туризъм, организиране и провеждане на обществени дебати и интердисциплинарно обучение по време на път.  Десислава ще ни разкаже повече за новото си начинание, започнало на шега, привличащо нови и нови поддръжници и симпатизанти.

 

Как възникна идеята за Ботевград – първи Уики град на България?

Съвсем случайно и на шега. Скромен екип започнахме проучване за възможностите за развитие на туризма в Ботевград. Тема, по която никога не е работено целенасочено. Започнах да пускам закачливи постове в профила си във фейсбук от време на време и да сондирам мнения. Мой приятел доброволец в Уикипедия България коментира един от постовете. Дори не си спомням каква беше връзката. За първи път от него чух понятието уикиград и ми хареса. Въвлякох още една доброволка от Ботевград, с която работим по проучването за туризма и тримата разработихме концепция, която представихме на кмета на Ботевград. Г-н Гавалюгов реагира с голям ентусиазъм като дори участва в изработването на логото. Активно се включиха още няколко общински служители, включително единият зам.-кмет и секретарят на общината. Директорката на Градската библиотека също прегърна идеята, от читалището и музея – и те, присъединиха се и други уикипедианци и така формирахме много силен доброволчески екип.

Какво се случи до тук и какво предстои по този проект?

На този етап работихме по прецизирането на концепцията – цел, задачи, необходими ресурси, логистика, разпределяне на дейности във времето. В резултат на успешна екипна работа дори преди официално да е стартирал проекта, вече си има страница в уикипедия, оригинално лого, а следващата седмица ще бъде отпечатана и пъстра брошура.

На 11 октомври организираме семинар в Ботевград, където ще представим по-подробно инициативата. От 17.30 ч. в Градската библиотека.

Заповядайте, за да научите повече!

Какви са целите на проекта? Какво искате да постигнете?

Преди време ме впечатли един цитат на кмета: „Категоричното ни желание е да променим начина на управление, начина на мислене, доколкото успеем, взаимоотношенията в нашия град, защото считам, че те са изключително важни и са основополагащи за всяко едно общество. Както се казва,  духът движи материята, а не обратното. Ние сме свикнали да говорим само за материални неща – цифри, асфалт, строежи и т.н. Покрай всички тези материални неща, човекът остава на заден план и отношенията към него остават на заден план. Тази тенденция, за съжаление, взима доста застрашителни размери.” Каква по-амбициозна цел от тази? Добротворчество, както се бях изразила на едно място. Любовта към книгите, също така, правенето на билиографски изследнания и разивавенто на умения да се пишат статии на базата на достоверни източници. Развиването на ума, любознателност, родолюбие. Позитивите са много и нямат материални измерители.

Кой е поканен да се включи?

Покани ще бъдат изпратени на гимназиите на територията на общината, езиковата гимназия в Правец, където учат доста ботевградчани, горните гласове на основните училища, езикови центрове, литературни клубове, ръковоството на МВБУ и Техническия колеж, читалища, кметства по селата и др. Всеки, който е любознателен и има желание и вдъховение да се включи в писането на статии за Ботевградския край, е добре дошъл!

Ако други градове пожелаят да ви последват?

Това ще се случи. Убедена съм. Една от целите ни да разработим толкова подробна концепция е именно по-лесно да можем да адаптираме и прилагаме добрата практика и на други места, съобразно с местните условия и особености. Вече дори си мисля за Чипровци. Уникално интересно място със славна история, което за жалост много стремително се обезлюдява. Силни контрасти и будни хора. Няколко поредни години от Сдружение „Щастливеца” организираме международни пътуващи университети на теми, свързани с устойчивото развитие. Работим успешно с кмет, Исторически музей, училище, читалище, местни килимари и краеведи. Всеки път дискутираме как да помогнем за развитието на района и не успяваме да открием формулата. Много ще се радвам да подарим на чипровчани честта да бъдат вторият уики град в България. Стига да го пожелаят. Естествено не бихме отказали на никой, който потърси нашата помощ. Пари не искаме. Инициативата е изцяло доброволна.

Пожеланието към всички фенове на Ботевград и на Уикипедия?

Бъдете част от създаването на първият уики град в България! Ще бъде забавно, ще има награди, но най-голямо е удовлетворението от личния принос за добра кауза. Бъдете носители на добрия пример, вдъхновители и будители!

Сподели в: