Двоен юбилей в Музикалния театър тази седмица

На 16 ноември Музикалният театър ще представи оперетата “ЦИГАНСКИ БАРОН“ от Йохан Щраус-син.

Премиерата на оперетата се е състояла във Виена на 24 ноември 1885 година. Постига световен успех. Тя е най-популярната оперета на автора след „Прилепът“. Първото изпълнение в България е в София, Свободния театър, 1921 г.

Литературна основа на либретото е новелата „Сафи“ на унгарския писател Мор Йокаи (1825 – 1904), написана във връзка с откритото прабългарско (от 9 век) златно съкровище от Над Сент Миклош, Банат (сега Румъния) през 1799 г. (Съкровището е открито случайно от работник на двамата братя преселници от България Христо и Кирил Накови. По-късно подарено от тях на император Йосиф II, за което получават благородническа титла на името на града – Надсентмиклош. Точно копие на съкровището има в Националния исторически музей, София.)

В оперетата на Щраус огромна роля имат циганските и унгарските мелодии и характерните за тях ритми. В основата на оперетата е стихията на песенността, ритмите на валса, полката, марша, чардаша.

Основната тема на оперетата е за човешкото достойнство и побеждаващата любов, националната гордост и стремеж към свобода.

Земевладелецът Баринкай е изгонен от родния си край заради връзките му с другоземци. След 20 г. неговият син Шандор пристига от чужбина в родния край. Наследственият му бащин замък е превърнат в руини и там се е разположил цигански табор.

Шандор се опитва да ухажва дъщерята на местния богат търговец на свине Жупан, но тя го отблъсква заради бедността му. Той се сприятелява с циганите, става техен предводител и се влюбва в прекрасната млада циганка Сафи. Накрая се изяснява, че Сафи не е циганка, а е дъщеря на турски паша, управлявал Унгария.

На 17 ноември (събота) две от емблематичните имена на Националния музикален театър – Добрина Икономова и Богомил Спиров – празнуват двоен юбилей – 2х25 житейски години, от които 25 посветени на сцената.

За публиката Добрина Икономова и Богомил Спиров са любима сценична двойка – като Лиза и Су Чонг в „Страната на усмивките“, Зорика и Йонел в „Циганска любов“, Рене и Мадлен в „Граф фон Люксембург“, Хана и Данило във „Веселата вдовица“, Силва и Едвин в „Царицата на чардаша“. Дуетното им партньорство през тези 25 години се пренася и на безброй концерти, участия и гастроли на различни сцени в България и чужбина.

Сега двете звезди на оперетата и мюзикъла канят зрителите на театъра на специален, ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ 2х25.

Те ще изпълнят едни от най-любимите си арии и дуети с много любов и леко намигване към публиката. Специални гости на концерта са хор „Големите български гласове“ и хор „Грегорианци“

Участват: балетът и оркестърът на Националния музикален театър с диригент Юли Дамянов, хореография – Йоана Стоянова и Татяна Янева

Режисьор на концерта 2х25 е Александър Мутафчийски

На 18 ноември (неделя), от 17.00 часа, Музикалният театър ще представи оперетата „ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“ от Имре Калман.

И през 2018 г. „Царицата на чардаша“ си остава ненадминат творчески феномен и синоним на цяла епоха от историята на оперетния жанр. Триумфът й на световните сцени още в първите две десетилетия от премиерата надхвърля рекордната цифра от 30 000 представления на 18 езика!

„Да живее дълго любов“ било работното заглавие на оперетата. То, макар и не оцеляло във времето, изразява истинската същност на тази оперета, превърнала се в шедьовър, който по своя успех надхвърля не само всички други оперети на Калман, но и всички оперети изобщо.

Режисьор-постановчик на спектакъла на Музикалния театър е австрийския режисьор Адриан Холендер, а режисьор Марияна Арсенова. Премиерата се състоя на 24 февруари 2018 г.

Сподели в: