Давид Фраи интерпретира Шуберт в чисто нов албум

Давид Фраи е доказал афинитета си към aвстро-германската музика и след два диска с произведения на Бах, както и DVD с концертите, на които изпълнява въпросните пиеси, младата надежда на класическата музика се завръща към ранния Романтизъм и към Шуберт. Албумът е записан в Берлин и ще съдържа всички шест Moments musicaux D780, четири Impromptus D899, както и Allegretto in C minor D915.

Според критиците, подходът на Давид Фраи към произведенията на класиците е уникален и новаторски. Ето какво казва младият пианист пред френското списание „Pianiste” : „На пианото се стремя да творя като диригент, не просто като пианист. Пианото представлява начин да се доближиш максимално до същността, до сърцето на музиката. Как се балансират гласовете? Как да намериш подходящата прогресия? Как да се направи добра полифония?….Много по-интересно е да се озвучава подхода на Бах към оркестъра в  Magnificat или Christmas Oratorio, отколкото да се четат книги за това как да се свири Бах на пиано. Всеки път, когато започвам ново произведение, се питам как би го написал един композитор, ако не се беше спрял на пианото като инструмент.”

През ноември 2008 Давид Фраи издава Bach concertos, от който сe продават над 40,000 копия във Франция и Германия. След невероятния успех на албума Фраи се превръща в един от най-почитаните млади пианисти. Френската преса казва за него: „Интерпретацията му е винаги много ентусиазирана, пищна и богата на контрасти. Бързите движения са представени с огромна доза енергия и нотка хумор на финала. Фразите на пианото са лишени от напрежение. Давид Фраи дава пълна свобода на звука и на музиката.”. Немският вестник Spiegel описва Фраи като може би най-вдънховяващия и оригинален пианист от неговото поколение. Той разкрива нови дълбочини и емоции в музиката. Подходът му към пианото е лиричен, творчески, елегантен и пропит с bel canto емоция!”
През лятото Давид Фраи се появява на множество фестивали като този в Залцбург, има участия във Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Полша, Ливан, Австрия, както и редица концерти в Щатите и Великобритания.

Ето и пълният траклист на SCHUBERT: MOMENTS MUSICAUX…:
Franz Schubert 1797-1828
Moments musicaux D.780
1 No.1 in C major
2 No.2 in A flat major
3 No.3 in F major
4 No.4 in C sharp minor
5 No.5 in F minor
6 No.6 in A flat major
7 Allegretto in C minor D.915
Impromptus D.899
8 No.1 in C minor
9 No.2 in E flat major
10 No.3 in G flat major
11 No.4 in A flat major

Дискография:
JS Bach: keyboard Concertos BWV 1052, 1055, 1056, 1058
Die Deutsche Kammerphilharmonie, Bremen
David Fray piano & direction

Bach: Partita No.4, French Suite No.1
Boulez: Notations, Incises

Сподели в: