Група „Авигея“ пред Kafene.bg: Обичаме музиката и чрез нея предаваме на хората това, което сме ние

Фотограф: Александър Костов

Водени от любовта си към музиката, през 2015 г. Александра Василева и Сибина Раденкова създават вокална група “Авигея”, като oсновната цел на изпълнителите е да запазят автентичността на българската народна песен, но същевременно да я представят по един нов и актуален начин на съвременната публика. Репертоарът на групата е богат и разнообразен. Включва както автентични народни песни, така и авторски песни, които певиците създават, черпейки вдъхновение от богатството на българския фолклор. Някои от авторските композиции стават част и от албума „Канатица”, който дамите от Авигея реализират съвместно с Иван Шопов през 2017 г.

За краткото време, в което групата е създадена, са осъществени множество концерти в България и извън пределите й. Изпълнителите от групата са черпили опит, вдъхновение и са споделяли сцената с едни от най-популярните гласове на българската народна песен като Нели Андреева и Янка Рупкина. Чест за тях е, че изпълненията им са били съпроводени от музиканти като Теодосий Спасов и Ерик Трюфа.

Гласовете на певиците от група „Авигея” могат да бъдат чути не само на сцена, но и в едни от най-въздействащите видеа , представящи красотата на България. Едно от тях – „Магията на българска Роза” печели Гранд При на международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа”.

Към момента „Авигея” разширява своите музикални цели и реализира разнообразни музикални проекти както с музиканти от родната сцена, така и с чуждестранни изпълнители.

Вижте какво споделиха красивите и талантливи певици пред Kafene.bg.

Снимка на Avigeya Voices.

Фотограф: Пламен Мирянов

-Как се появи групата ви?

-Създадохме вокална група „ Авигея“ през октомври, 2015-та година. Основният ни порив беше да творим свободно и да споделяме музиката ,както ние я усещаме и преживяваме.  Така се роди и музикалния свят на „Авигея“, който се разширява все повече и за наша радост се развива в различни посоки. Обичаме музиката и чрез нея предаваме на хората това, което сме ние.

-А какво означава името „Авигея“?

-„Авигея“ е библейски персонаж от старозаветната част на библията. Образът е на красива по душа, мъдра, благоразумна, силна и уверена жена, която благодарение на качествата си става царска съпруга. Впечатлени от житейската й история, избрахме и името. Също така ни вдъхнови и самата мелодия, която то носи. Хареса ни и това, че започва с буквата „А“ и завършва с буквата „Я“, което асоциирахме с пълнота. Бихме могли да обобщим, че името е небесна комбинация от звуци, която носи специфично енергийно сияние.

-Какво е основното послание, което искате да отправите до хората чрез музиката си?

-Бихме искали да припомним за силата и устойчивостта на българския корен, да поддържаме буден българския дух. Също така да създадем едно музикално пространство, в което всеки един слушател да се почувства вдъхновен, свободен да мечтае и да твори свой собствен свят. Да повярва отново в българското и да погледне с любов към народното творчество.

-Лесно ли работите в екип? Имате ли спорове понякога и за какво?

-От създаването на групата до момента сме преминали през много и различни ситуации, общували сме с много хора, било е нужно да вземаме важни решения и да правим различни избори. В целия този процес сме били заедно. Още повече, че съвместнта ни работа ни помогна да се опознаем една друга изключително добре. В по-голямата чат от комуникацията ни думи не са нужни, разбираме се само с поглед и чрез силата на духовната ни връзка.

Сякаш в основата на успешното ни и ползотворно партньорство е доверието, което изградихме в общуването ни и творческата свобода, която сме си дали една на друга.

-Какво най-много ви харесва в българската музика?

Българската музика е пъстра, ранообразна, вдъхновяваща. Тя е връзката с предците ни, с бита им, с техните радости и неволи. Специфичните ритми пулсират на особена космическа честота и често отварят врати към нови светове. В България има различни фолклорни области, във всяка от които песните, музиката и танците носят своя специфичен дух, послание, мелодични линии и орнаменти. Всичко това е един непресъхващ извор на вдъхновение за нас. Това е огромно богатство, което трябва да се съхрани ида прославя страната ни.

Ние вярваме, че чрез музиката откриваме нови светове, разбираме себе си и другите по-добре, вникваме в миналото, а също така и в бъдещето.

-Смятате ли, че тя е достатъчно популярна сред младите хора?

-За наша радост, придобива все повече полуярност, най-вече благодарение на осъвременените аранжименти и цялостното представяне на песните по един актуален за днешното ни време начин. Чрез новото звучене, слушателите се връщат към корените си и разбират колко пъстър и богат е нашият фолклор.

-А коя песен обичате да изпълнявате най-много и защо?

-Сибина: За мен все още най-специална и емоционална за изпълнение песен е „Момина молитва“. Тя е израз на чувства и преживявания в личен план, разкрива част от личната ми история. А от друга страна сякаш с нейното реализиране започна един нов етап за „Авигея“.

-Александра: Трудно е да избера, защото ние пеем и творим в посока, която на нас ни харесва. Скоро записахме нова песен, която за момента ми е фаворит. Тя се разказва за една мома, която се обръща към “звезда Деница”, за да я попита “кога ще дойде нейното либе”? Надявам се съвсем скоро да я представим пред широката публика, за да й се насладят и те.

-Какви са следващите проекти, които ви предстоят?

-Най-важното за нас е, че семейството на „Авигея“ става все по-голямо. Щастливи сме, че към екипа ни се присъединяват млади, талантливи и креативни хора, вдъхновени от музикалния ни свят. Искрено се надяваме съвсем скоро да имаме възможността и да споделим първия ни самостоятелен албум.

Като цяло имаме много идеи, върху които работим усилено и скоро ще представим както в България, така и извън пределите й. Можем само да си пожелем да бъде светлина и вдъхновение за всички ни, тогава чудесата се случват!

Фотограф на заглавната снимка: Александър Костов

Сподели в: