Големият танцов финал на Атом Хореографски Серии #2 ще се състои в Аулата на СУ

Проектът ще зарадва за втора поредна година любителите на съвременното изкуство в столицата

На 7 юли от 19:00 часа в зала АУЛА Магна на СУ „Св. Климент Охридски“ хореографи и участници от АТОМ Хореграфски Серии #2 ще представят пред публика резултата от 10-дневните класове по съвременен танц. Един гръцки, двама южнокорейски, двама японски хореографи и техните над 20 ученици от България, Южна Корея и Португалия ще представят съвременен танцов спектакъл, събиращ парчетата от изминалите класове.

АТОМ Хореографски Серии #2 е едно от малкото събития в България, посветени не само на съвременния танц за публика, но даващи достъп на танцьори от разнообразни стилове и школи да посегнат към последните движенчески течения и техники. Подобни резидентни програми в областта на културата са изключително актуални в цял свят, тъй като обогатяват не само локалните календари, но и имат пряко въздействие върху средата за развитие на творците.

„Танцът, както и останалите изкуства отразява от една страна духа на времето, а от друга погледът на поколението, което живее и твори в него. В момента, в който се преосмислят въпросите за граници, за култури и за достъп до света – аналогов или дигитален – творците на нашето поколение имат мисия да изследват тези въпроси и да го правят заедно. За нас е важно да не губим локлания контекст, но подобни класове с колеги от чужбина е това, което развива българската сцена и респективно вкус на публиката. Каним всички търсещи умове да станат част от резултата на нашата творческасреща – ще бъде вълнуващо.“ – сподели Стефания Георгиева, основен организатор на събитието.

В тазгодишното издание на Хореографките Серии, АТОМ Театър, Lili Jungin Lee и Seoul International Choreography Festival (SCF) подготвиха 3 модула, включващи интензивен 10 – дневен тренинг с майсторски класове по съвременен и К – РОР танци за професионални и полупрофесионални танцьори. Свежото допълнение към проекта е ВидеоТанц Ателие, което се проведе паралелно с майсторските класове, за да разкрие магията на танца през погледа на създателите на видео-изкуството.

Финалът на Хореографски Серии #2 ще бъде представен в една от най-впечатляващите зали в София – АУЛА Магна на Софийски Университет. Входът за събитието е свободен за всички желаещи да се докоснат до вдъхновението и артистичния поглед на новото танцово поколение.

Проектът е финансиран от програма „Култура“ на Столична община, Art Council Korea, Фондация „Америка за България“ Министерството на Културата, СУ „Св. Климент Охридски“, Saison Foundation Япония и е в партньорство със Seoul International Choreography Festival, Dance Station, Generator, Harmonica. Повече детайли за събитието може да откриете фейсбук страницата на платформата.

Сподели в: