Годишни фото награди – интервю с Александър Петров

За това как се променя фотографията в България през годините и как Годишни фото награди дава възможност за творческа изява поговорихме с Александър Петров.

Как се роди идеята за Годишни фото награди?

Фото Форум е емблематичен проект за българската и не само общност, който се развива вече повече от 15 години. През това време сме организирали какви ли не конкурси, игри и фотографски инициативи, обучения и фестивали. На страниците на сайта се случват постоянно интересни фотографски активности. Във всичко това участва цялата общност, широко застъпен е принципа на демокрацията. Бъдещето на сайта го виждаме като все по-голямо специализиране във фотографската тематика и може би това беше причината да издадем първия си луксозен печатен албум от 200 фотографии с безкомпромисно качество, а след това дойде и идеята за годишен конкурс, в който да въвлечем за жури безпрецедентно голямо количество специалисти и доказани имена от фотографския бранш и други креативни индустрии. Радостни бяхме, че срещнахме положителна реакция и всички поканени за членове на журито се отзоваха на поканата. Бихме искали да превърнем този конкурс в ежегоден, по подобие на други такива конкурси популярни в други професионални или хоби браншове и индустрии.

В България има силна конкуренция и много добри професионалисти в областта на фотографията – това добре ли е и има ли място за всички под слънцето?

Колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух. Наистина фотографското качество се повиши драстично последните години. И не само то, а изцяло се повиши визуалната култура. И това е хубаво според нас. Бърза справка в архивните страници на Фото Форум доказва това.

Под Слънцето има място за всички. Ние живеем в Европа и много български фотографи се възползват от това, като взимат поръчки и работят за чуждестранни проекти и клиенти, много по-лесно пътуват от преди години, а разбира се и лесно обменят умения и знания с чуждестранни колеги. Може би съществуването на Фото Форум помогна за развитие на много таланти, защото смеем да кажем, че фотографи от други държави не разполагаха с толкова силни национални фотографски сайтове и средища за обмен на знания и контакти. Интересен е фактът, че голям процент популярни български фотографи стартираха като хоби и се развиха до световно професионално ниво.

Цени ли се вече повече фотографията като изкуство и успяват ли родните фото-артисти да са на нивото на очакванията към тях?

Всеки иска да е фотограф и да бъде най-добрия. Има едно състезание и конкуренция. Но все пак нали фотографията е най-масовото хоби? Хубавото, обаче е, че когато някой покаже техника и творчество на световна класа той получава признание и уважение от общността. Това се забелязва. Фотографията е бранш, в който във всеки един момент влизат нови лица. Има много добри артисти, които снимат заради изкуството, но също така има и професионалисти, чиято работа е истинско изкуство.

Фото форум като стожер на фотографското общество в последните много години как подпомага тази динамика в търнесе и предлагане у нас?

Фото Форум е безспорното място за фотография за българи. Последните години въведохме новости и продължаваме да добавяме инструменти и специализирани услуги за фотографи и техните клиенти. В същото време се осъвременяваме с последните тенденции и търсения. Отскоро стартирахме проект за търсене и предлагане на фотографски услуги Про Фото Форум, където работещите фотографи поддържат свои актуални профили. Предстои издаването на новия ни печатен годишен албум с най-добрата фотография от последната година. Албумът е колекционерски и се чака от феновете и цялото общество. Удоволствие е да държиш това изкуство в печатен вариант в ръцете си. Не сме се изчерпали от идеи, хубаво е, че постоянно имаме нови, а и енергия, за да ги осъществяваме.

Кой е поканен за жури и кой да участва в Конкурса? Какви са, накратко, условията за участие?

Журито е толкова разнообразно, че представянето му не може да бъде кратко, защото е от над 30 члена. Най-много са активно снимащите фотографи, но между тях има и университетски преподаватели, има художници, които са активни фотографи, онлайн и маркетинг специалисти, представители на дигитиални и рекламни агенции, представители на сватбени агенции, колеги от чужбина, специалисти по добавена и виртуална реалност, издатели. В конкурса има професионални и любителски категории, безплатни и такива с такса за участие. Всеки може да избере къде и как да участва и как да си свери часовника с актуалните тенденции. След края на регистрациите, журито ще номинира своите фаворити, а от тях ще избере и победителите във всяка категория. Публиката също ще има възможност да гласува паралелно с журито и ще излъчи своите фаворити.

Пожеланието Ви към участниците и фотографската общност в България?

Пожелаваме много здраве и професионални успехи на българските фотографи. Нека и през Новата година да продължим да развиваме средата и да правим фотографията все по-харесвана и търсена сред различни публики.

Сподели в: