Георги Черкин представя Бетовен със Софийската филхармония на 7 януари

Обичани и не толкова популярни творби на Бетовен ще звучат на 7 януари в зала „България“ в изпълнение на Софийската филхармония и виртуозният пианист Георги Черкин. Диригент на първия концерт за годината е Константин Илиевски. В програмата: Увeртюрата „ Имен ден” , Концерт за пиано и оркестър №5,  “Gratulations- Менует” и „Лунната соната“ в аранжимент за пиано и оркестър, направен от талантливия ни пианист и внук на големия композитор Георги Златев-Черкин. Събитието е част от програмата, с която Софийската филхармония отбелязва 250-годишнината на Бетовен.

Любимецът на публиката и критиците, Георги Черкин, е роден  семейство на музиканти. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно постъпва в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Музикалната академия в София, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. На следващата година е приет в Римската академия „Санта Чечилия“ и специализира при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли.

Черкин печели първи награди от международните конкурси “Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, „Premio Sassari“ 1999 в Италия и “Млади музикални дарования” 1994 в София. Изнасял е концерти в залите: Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. През последните години е отличаван с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата и изкуството в страната като “Кристална Лира”, “Златен Век”, “Златна муза“, “Златно перо”, и др.

През сезон 2007-2008 пианистът открива престижния Международен фестивал за изкуства „Европалия” в Брюксел. В началото на 2009 той е избран от Министерството на културата на България за участие в „Дните на българската култура в Русия”. На този форум пианистът изпълнява като солист на Софийската филхармония Концерт за пиано и оркестър №3 от П.Владигеров.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим,

Сподели в: