В търсене на себе си и на истинската любов

При голям зрителски интерес, в Барселона, на 22 юли, събота, премина премиерата на испанската версия на романа „Хронографът на доктор Коен“, която излезе на български през януари 2016 г. Домакин на събитието беше Casal de Barri Pou de la Figuera.

За да подгрее настроението, писателката Десислава Томова представи специално заснето за събитието видео. Авторката чете откъси от романа си, придружена от танци на фолклорната група „Старият чинар“ (сформирана на 9 май 2015 г., с хореограф Сияна Данова). Това, което обединяваше участниците в това събитие, е любовта към България, българските корени и традиции и връзките на нашата страна с Испания. Скоро книгата ще може да се намери на испански език в Amazon.es.

Главната героиня в романа „Хронографът на доктор Коен“ Рени Аронова е от еврейски произход. Книгата проследява живота й през различните стадии на нейното развитие – от ранните детски години, през тинейджърските, младостта и зрелостта й. Тя е особнячка и още от малка расте изолирана от другите деца. Като млада дама тя се гмурва в света на изкуството. Рени, както повечето евреи, е много даровита и със силно развита чувствителност. Окръжаващата я среда е типично еврейска. Половината й рода са сефардим с потекло от Испания, а другата – ашкеназим от Централна Европа (Австрия, Германия, Чехия, Унгария). В изострената чувствителност на героинята намират израз както идеята за избраност на юдеите, така също драматичната съдба на еврейския народ.

В тази романтична история си личи пулса на съвремието. “Рени се впуска в много приключения в търсене на себе си и на истинската любов… Подлага се на метода на регресивната хипноза. Дали ще успее да намери верния път в лабиринта на живота и какво ще й коства всичко това?” Така накратко обяснява фабулата на романа си авторката му Десислава Томова.

Отзиви за романа можете да откриете тук, както и тук.

Предлагаме видео презентация на събитието, както и трейлър на романа.

Снимки: Carlos Essmann

Сподели в: