Вместо обещаните 6%, Пловдив гласува 0,6% за култура

Въпреки че преди изборите основните политически сили в Пловдив подписаха общ меморандум с най-големите културни институти и събития в града, с който се ангажираха бюджетът за култура да бъде 6%, това не се оказа истина. Само няколко месеца по-късно мнозинството в общинския съвет гласува бюджет за дейности в сферата на културата, който е 10 пъти по-малък от обещаното –  едва  0,6 %.

И, за жалост, само един общински съветник възрази публично на това драстично разминаване – Веселина Александрова от Демократична България.  В същото време едва четирима общински съветници от 51-членния общински парламент не подкрепиха ниския бюджет за култура.

Александрова критикува публично нормативната уредба в сектора на Община Пловдив, която позволява по-голямата част от и без това малкото средства за култура да бъдат разпределяни без конкурс. Бюджетът на Културния календар на Пловдив за 2020 г. е почти 2 млн. лв. (при 3 млн. лв., похарчени само за откриването на Европейска столица на културата) и едва 900 000 от тях се разпределят на конкурсен принцип.

По думите ѝ, не съществува правна аргументация защо по-голямата част от средствата, около 1,1 млн. лева, ще се похарчат без конкурс.

Сподели в: