Българска художничка, родена в Украйна, представя изложба, посветена на глада в Украйна и Съветския съюз в началото на XX в.

Йона Тукусер призовава с проекта си: “Нека страданието на хората да ни обединява, а не да ни разделя”

 

Изложба, посветена на историята, последствията и оцелелите от унищожителния глад в Украйна и Съветския съюз от периода 1921 – 1923 г., 1932 – 1933 г., 1946 – 1947 г., ще бъде открита на 27 септември в Националната галерия “Квадрат 500”. Изложбата  „Глад” се реализира c подкрепата на Посолството на Украйна в Република България.

Един от пионерите на метамодернистичното движение – живописецът Йона Тукусер се заема с темата за проблемите на глада в съвременния свят, в рамките на своя интердисциплинарен проект “ГЛАД“. Изображенията в картините хвърлят светлина върху трагичните последици от глада от ХХ век и отправят загрижен поглед към настоящето в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

Йона Тукусер е родена през 1986 г. в българско семейство, в село Главан (Одеска област), което се намира на 70 км от делтата на река Дунав в Украйна. Потомка е на преселници (1832 г.) от село Главан, област Стара Загора, България.

В продължение на 13 години художникът събира исторически материали за глада в Украйна и Съветския съюз, създаден от умишлени действия, като използва академичен подход при подбора на източниците на информация от архиви. Особено въздействащи са личните интервюта с живи свидетели, оцелели от глада, които посетителите на изложбата в София ще имат възможност да видят. Резултатите от изследването по темата и новооткритите документални източници се използват за пресъздаване на съветския глад в Украйна под формата на метамодерни исторически картини.

“Проектът „Глад” помага да се признае, че съвременният свят е станал заложник на безнаказаните престъпления на съветския тоталитаризъм и по-специално на репресивните антиселски прояви, допринесли за масовия глад на населението през ХХ век”, коментира Йона. “Тези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повторят“ – тази мисъл на философа Джордж Сантаяна трябва да звучи като аларма, чиято мощ ще бъде усилена от историческите картини към проекта”.

“ГЛАД” е в Квадрат 500, зала 19, от 27.09.2022 до 27.11.2022

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

Сайта на проекта “ГЛАД”: www.yonatukuser.art

Сподели в: