Боян Пищиков за вдъхновението от рисуването

Поговорихме си с Боян Пищиков за това как се е зародила неговата любов към изобразителното изкуство и какво го вдъхновява да твори.

Как Боян, рисуването и снимането се срещнаха?

Покрай работата на баща ми като дете имах възможността да раста покрай различни художници, скулптори, писатели и прочие културни дейци, и да бродя необезпокояван из галериите и музеите на града. Това, и неограничения достъп до книжарници, кино и видеозали са ми заложили любовта към изкуствата, най-вече визуалните.

Желанието ми да рисувам е още от тийн годините, но този стил, който обсъждаме в момента се зароди след 2000-ната година.

Тъй като фотографията навремето беше сравнително скъпо занимание, започнах да снимам по-късно, с навлизането на цифровите апарати. Харесва ми възможността да правя по много снимки, затова лентите ме ограничаваха като свобода. Фотографията също ми доставя огромно удоволствие и както всяко нещо правено с любов и страст това ми носи понякога и успехи. Имам няколко награди за снимки.

Вдъхновението те намира …

Вдъхновението може да ме намери навсякъде, рядко излизам без папка и химикалки за скициране. Всички стаи, раници, чанти и дори вратите на колата са заринати с тефтери, тетрадки и скицници. Често забравям красиви концепции и после ме е яд, че не съм ги продължил. Не е проблем вдъхновението, а времето и довършването. Хора на изкуството, какво да ни правиш…

Доколко носителят е важен и доколко ръката / окото на автора?

В изкуството всичко е важно и оказва влияние – вдъхновението, окото, ръката, настроението, мастилото, хартията… Отдавна рисувам по този начин, но най-красиви изглеждат графиките ми върху хартията, която
Станислава Георгиева прави. Придават на всичко завършен артистичен вид. И най-хубавият картон не може да се сравни с ръчно правената хартия с цветя.

Твориш, за да…

За да преправя отрицателното от деня в положително… за да зарадвам някого… или себе си. Като цяло когато се занимавам с изкуство, се чувствам прекрасно, обичам да го правя и не ми трябват извинения. Изобщо гледката на Боян с няколко листа хартия и купчина тънкописци е нормална гледка за всеки, който ме познава.

Къде може да се закупят твои творби?

Накратко в интернет чрез лично контактуване. Опитвам се да подкарам и интернет магазин в Etsy, но половината от рисунките ми бяха избрани от познати като подарък или поздравителна картичка и така и не достигнаха до този магазин, другата половина пълзят по пътя към няколко галерии, които проявиха интерес. В интерес на истината винаги ми е харесвала идеята за мои рисунки в малки галерии. Във всеки случай е по-хубаво от шкафа, в който ги държах.

Какво си пожелаваш?

Пожелавам си да не ми се налага да търся мастило по един месец или да чакам за хартия по два… Време, за да завърша започнатите си неща… И ако не е късно за поръчки – световен мир, повече интерес към изкуството и пържени картофки към бирата.

Следвайте Боян Пищиков в Инстаграм – pishtikov.bogart

Профил в Etsy

Сподели в: