Балет „Арабеск“ представя световноизвестния хореограф Анжелен Прелжокаж

Спектаклите ще се състоят на 15 и 23 ноември и на 12 декември 2018 в Музикален театър

АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ е дете на албански католици, роден е в Париж и живее във Франция през целия си живот.

Започва своя път като класически танцьор, след което продължава обучението си в студиото за съвременен танц на Karin Weahner, ученичка на германската легенда Mary Wigman, а през 1980 г заминава за Ню Йорк, където работи с Zena Rommet и Merce Cunningham. 1984 г. в Париж създава своя собствена компания и поставя свои собствени хореографии, с които светът го признава за изключителен талант в областта на съвременния танц.

Анжелен Прелжокаж създава близо 50 творби на кръстопът между съвременна музика, визуални изкуства и литература. които сега са част от репертоара на много престижни институции (Ла Скала в Милано, балет в Ню Йорк, Щатс балет Берлин, национален балет на операта в Париж и др.

Като режисьор, Прелжокаж е създал късометражни филми („Le postier“, „Idées noires“) и няколко пълнометражни, сред които „Un trait d’union“ и „Annonciation“ (1992 и 2003), за които е удостоен с голямата награда за филмово изкуство „Grand Prix du Film d’Art“ през 2003 г.; получава Първа награда „Vidéo-Danse“ на Пражкия видео фестивал през 1993 г.

Анжелен Прелжкожа е носител на множество награди, сред които “ “Grand Prix National de la Danse”“ на Министерство на културата, Франция през 1992 г.; „Benois de la danse“ за Le Parc през 1995 г.; “ Bessie Award“за “Annonsiation” през 1997 г.; „Les Victoires de la musique „за Ромео и Жулиета през 1997 г.; „Globe de Cristal“ за Снежанка през 2009 г. Той е“ Officier des Arts et des Lettres“и“ Chevalier de la Légion d’honneur „и през май 2006 г. е назначен за “Officier de l’ordre du Mérite“. През 2014 г. получава наградата “Samuel H. Scripps” / American Dance Festival for Lifetime Achievement.

НОЩИТЕ

Хореография: Анжелен Прелжокаж (Франция)

Асистент хореограф – Наталия Найдич

Музика: Наташа Атлас и Сами Бишай,

Дизайн на костюмите: Аседин Алая

Сценография: Констанс Гуисет

Дизайн на осветлението: Сесил Хьовансили- Висиер

Репетитор – Олеся Пантикина

Участва цялата трупа на Балет „Арабеск“

Спектакълът е финансиран от програма „Култура“ на Столична община

и с подкрепата на Френски институт в България

АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ, едно от най-големите имена на съвременната танцова сцена, ще бъде представен от БАЛЕТ АРАБЕСК с фрагмент от спектакъла му “ Нощите“/ LES NUITS – премиерата е на 15 ноември, на сцената на Музикален театър.

Това е среща с най-високото ниво на танцовата мисъл, с един чувствителен съвременен майстор на танца, който за пръв път работи с българска трупа. „Нощите“ на Анжелен Прелжокаж е спектакъл, в който диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция.

Той e съвременна чувствено-еротична интерпретация на Приказки от 1001 нощ ( Arabien Nights), в която Шехерезада е представена като „една от най-ранните феминисти на Изтока“, според определението на Прелжокаж.

„Има толкова сексуалност и еротика в тези приказки, които исках да използвам в моята работа“, казва хореографът. „Искам да изследвам източните култури, където телата стават символи – калиграфия на чувства и настроения.Все още има мистика и омайване в Изтока, което афектира нашето колективно подсъзнание.“
Целта на Прелжокаж е да използва танца, за да илюстрира чувствените аспекти на арабската култура. Той използва идеализирани и мистични концепции за Близкия изток в западната култура на 19-ти век. Визията на сцените може да предизвика асоциации с картините на Делакроа и Енгр.

Хореографията ще бъде представена с оригиналните костюми и декор, които ще бъдат специално доставени от Франция.

Спектакълът „Нощите“ е създаден от френския хореограф Анджелин Прелючай, за да отбележи годината на Марсилия за Европейска столица на културата през 2013 г.

Прелжокаж е събрал екип от създатели с корени в Северна Африка – Azzedine Alaïa, моден дизайнер, Наташа Атлас – певец и композитор и Сами Бишай – композитор на вокали и електронна музика, известни като „cross-over“ музиканти, съчетаващи арабска и западна музика.

Критиците по целия свят са признали балета на Анжелен Прелжокаж, наричайки го очарователен и съблазнителен. Постановката е представяна в САЩ, включително сезон в Линкълн Център в Ню Йорк, в Израел, Африка и редица европейски държави.

Спектакълът „Нощите“ не е подходящ за деца под 12-годишна възраст.

БалетАрабеск ще представи фрагмент от него на 15 ,23 ноември и 12 декември, в Музикален театър.

В програмата под общото заглавие „ТАНЦЪТ И ВРЕМЕТО“ са включени още:

„СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ“

Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис

Синопулос Квартет, Макс Рихтер

Хореография – Аршак Галумян, Германия

Сценография – Никола Налбантов

Костюми – Яна Саленко

Репетитор – Олеся Пантикина

„ДВОЙСТВЕНОСТ“

Музика – Астор Пиацола

Хореография – Лиз Лий (Великобритания)

и танцьорите на Балет „Арабеск“

Костюми – Цветанка Петкова-Стойнова

Репетитор – Олеся Пантикина

“КАПКА В ОКЕАНА”

Музика – Добринка Табакова

Хореография – Антъни Мидълтън (Великобритания)

Костюми – Яна Двроецка

Репетитор – Олеся Пантикина

Проектът „Танцът и времето“ е финансиран по програма „Култура“ на Столична община

Сподели в: