Балеринки – с какво се съчетават тези класически обувки?

Дамски балеринки са един от най-популярните модели обувки през пролетно-есенния сезон. Не е изненадващо, като се има предвид колко свежо е да имаме открит гръб на ходилото си, когато времето навън е топло и слънчево. Да не говорим колко са гъвкави и колко добре се адаптират към краката ни, което ги прави идеални за по-топлите месеци. В тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за този уникален стил обувки, различните видове, както и всички различни тоалети, с които те вървят толкова добре.

Каква е историята на дамските балеринки?

Знаем, че сте тук, защото искате да видите някои съвети за това как да съчетаете вашите дамски балеринки с облеклото си, но историята на тези обувки наистина е впечатляваща.  Въпреки името си, този тип обувки не идват директно от света на балета: по-скоро името идва от приликата им с действителните обувки, носени в танцови представления по онова време. Но въпреки приликите им, те са два различни и лесно различими вида обувки, тъй като обувките за балерини се отличават с несъмнените панделки, които отсъстват от обувките, които виждаме днес.

Неяснотата относно техния произход е причината тези обувки да са получили различни имена. Например в Испания те често се наричат ​​„manoletinas“ във връзка с бикобореца Манолете, който е имал много подобни обувки, направени да носи за своите кориди през 40-те години на миналия век.

Дори стилът на дамските балеринки с каишка през стъпалото, известен като „merceditas“ в Испания, получи името си от съпруга на крал Алфонсо XII, кралица Мерседес от Орлеан, популярно известна с хумористичния умалителен прякор „Merceditas“. Това показва, че това вече е бил често носен стил на обувка от XIX век и е бил възприет от различни социални класи (от буржоазията до кралските особи).

Безброй имена за един вид обувки, характеризиращи се с гъвкавост и комфорт, както и достатъчна приспособимост, за да се носят във всяка обстановка. Това обяснява защо тези дамски обувки, с толкова много история зад гърба си, все още остават толкова актуални днес.

Какви видове дамски балеринки съществуват?

Дългата история на този тип дамски обувки е създала редица различни разновидности. Основните стилове са класически, дамски балеринки “Manoletina”, Peep Toе, с каишка около глезена, с катарами, балетни обувки на ток, балеринки с остри връхчета. Класическите балетни обувки са отворени, за да разкрият стъпалото, което е често срещана характеристика на този тип обувки. Manoletinas се открояват с голямата си гъвкавост и често са ниско над стъпалото със заоблена форма. Peep toes се характеризират с отворени пръсти, докато балетките с каишка за глезена имат по-здраво закопчаване на глезена, често под формата на каишки или панделки. Всъщност обувките се предлагат в толкова много креативни форми, с различни структурни елементи (петата или формата на пръстите), декорации и цветови нюанси, като всички те се обединяват, за да създадат безкрайна гама от възможности.

С какво да носите вашите дамски балеринки?

Гъвкавостта е отличителна черта на дамските балеринки. Можете да ги носите с тесни или широки панталони, дънки, поли и рокли. С какво ще ги съчетаете зависи от избрания стил или обстановка. Например, ако искате да изглеждате неофициално, но същевременно елегантно, носенето на вашите дамски балеринки с дънки, за да покажете глезените си, е популярна комбинация. За неофициални стилове често срещан избор са балеринките с квадратни пръсти; в зависимост от това колко официално или неофициално искате да изглеждате, можете да изберете декорации или привличащи вниманието цветове.

Чудесна алтернатива е да изберете дамски балеринки с остри пръсти за по-елегантен външен вид. Балетните обувки с ток също могат да ви дадат известно предимство. В този случай декорации като катарами или панделки на пръстите също са полезни за добавяне на допълнителен стил. Същото важи и за цвета: черните и сдържаните тонове са по-подходящи за официални условия.

В случай, че търсите подходящи дамски балеринки за предстощата есен, можете да намерите такива в магазините на ССС. Имате две алтернативи – да посетите техните физически обекти, където ще можете и да измерите онзи чифт обувки, който сте си избрали, или да поръчате онлайн от електронния им магазин. При всички положения ще се сдобиете с удобни обувки, изработени от качествени материали, така че със сигурност няма да съжалявате!

Сподели в: