Алек Кирев пред Kafene.bg: Ако нещо те кара да се чувстваш жив, продължавай да го правиш

Алек Кирев, познат от групата „Немо“, все повече затвърждава своята солова кариера. Този месец излезе новата му песен, озаглавена „Мечти“, която няма как да ви остави безразлични. Вижте какво сподели творецът пред Kafene.bg.

-Здравей, Алек! Чухме новия сингъл „Мечти“ и нямаше как да не отделим време за тази толкова приятна тема! Разкажи ни повече за парчето.

-Привет! Песента се появи преди около година. Както обикновено се получава при мен, първо дойде музиката, а след това текстът. По прицип отлагам писането на текста до момента, в който вече нямам избор. Не беше така с тази песен обаче. Още от „Немо“, басистът Явро Разбойников беше споделил, че когато се намирам в специфичен период, съм много продуктивен. Е, периодът беше „специфичен“ и писането на текста беше почти на един път.

-Позволяват ли си хората да мечтаят в днешно време?

-О, да! Убеден съм, че не са спирали. Но уловката е до колко си вярват? Подозирам, че повечето от хората, ако не могат веднага да си представят стъпките, през които трябва да минат, за да достигнат до „мечтата“ си, просто я захвърлят настрана и ѝ лепват етикет „глупост“. Това поведение, разбира се, е привично на възрастните индивиди, които „знаят всичко“, поне до доказване на противното.

-Видеото се случва в извънредното положение. Знаем, че си избрал нестандартен подход за събирането на кадри. Как реагира аудиторията?

-Да, въпреки че песента я записахме преди изолацията, направихме видеото по време на самото „стоене в къщи“. И този път работихме с Ясен Григоров, под негово ръководство бе заснет клипа на „Северна звезда“. Идеята беше негова – да се обърнем към нашите приятели, а и не само, в социалните мрежи. Помолихме ги да си изпратят видеа, които да ползваме. И се получи! Знайни и незнайни хора ни писаха и в крайна сметка се събра материал! Видеото стана точно толкова цветно и динамично, колкото си го представяхме.

-Какво си взе от този период?

Буквално си взех 2 монитора от местоработата и „иззех“ детската стая на дъщеря ми!

Истината е, че за мен нещата не се промениха толкова много. Не съм спирал да работя, не съм спирал да репетирам. Направих няколко стрийма от репетиционната си, също така бях поканен на виртуалната сцена на „Urbo“. Издадох нова песен… всъщност две! Първата седмица на изолацията съвпадна с анонсирането на предишния ми сингъл – „Новата песен за теб“.

Тези активности ми помогнаха да не се усещам заключен в къщи.

-Говориш за разочарованията. Сломяваш ли се лесно?

-По-скоро не, но си имам „силните“ моменти и си ги изживявам по свой си начин. Смятам, че определено трябва да дадем път на болката и разочарованието да излязат вън от нас. Колкото може по-контролирано, разбира се.  Тук музиката, а и което и да е изкуство, помагат изключително много. То се превръща в канала, по който ниските вибрации се отделят от теб, често създавайки прекрасни форми и теми.

-Ако китарата ти можеше да говори, какво щеше да ни разкаже?

-Че съм груб и ръцете ми се потят! Но и, надявам се, че я обичам и я чувствам близка. Често говоря на китарата си все едно е живо същество. Особено ако не сме се „виждали“ няколко дни.

-Пееш за „звезди“ и „мечти“ – какво послание ти се иска хората да усетят чрез твоята музика?

-Посланието е „продължавай“. Ако нещо те кара да се чувстваш жив, то продължавай да го правиш, независимо дали резултатите съвпадат с общоприетите норми за успех. Самото правене е изключително важно. Първото условие да спечелиш едно състезание е да участваш.

– Какво си казваш, когато наблюдаваш времето навън: „ще ни удави този дъжд“ или „ще ни върви по вода“?

-Обичам да вали!

-Как ще прекараш лятото?

-Не съм сигурен все още, надявам се да мога да свиря на публични форуми. Ще видим, има много неща, с които трябва да се съобразя и много от решенията са ден за ден.

 

Сподели в: