Александър Киров, БЦНП: Само заедно можем да постигнем дълготрайна промяна

Александър Киров е експерт Комуникации в Български център за нестопанско право (БЦНП). Професионалният му път започва със стаж като редактор в американско онлайн издание за улична култура, минава през света на комуникационните агенции и навлиза в нестопанския сектор през 2014 година. През годините работи по темите, свързани с правата на децата, борба с трафика на хора, късометражно кино, културни събития и др. Част е от екипа на БЦНП от 2020 г. и работи в посока популяризиране на конкурса и силата на това да говорим по значими теми през различните форми на изкуството.

Разговаряме с него по повод конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански будилник“, който тази година е посветен на темата „Сдружени: силата да сме заЕдно“.

Въпрос: Кой и по какъв начин може да се включи в конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански будилник“?

Отговор: Участие в конкурса могат да вземат както български, така и чуждестранни артисти. Приемат се работи на утвърдени автори, както и окуражаваме кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани другаде. Но е важно да спазват темата на тазгодишното издание на конкурса – „Сдружени: силата да сме заЕдно“.

С други думи – добре дошли са предложения от всеки, който се занимава с фотография, рисуване и писане на текстове. Подаването на предложения не е никак сложно. Необходимо е желаещите да попълнят формуляр за кандидатстване и да ни изпратят своята творба на имейл budilnik@bcnl.org. Повече информация за това как да го направят, споделяме тук.

Въпрос: Кои са най-впечатляващите творби, които са участвали в конкурса до сега?

Отговор: През годините сме получавали немалък набор от наистина говорещи, а на моменти дори крещящи творби по зададената тема, която всяка година е различна. В края на обявения срок за кандидатсване винаги с трепет отваряме всички кандидатури и се удивляваме от творческия подход на всеки един автор – не можем да кажем, че имаме 1 или 2 фаворита – всяка снимка, всяка илюстрация, всеки текст носят наистина уникално послание и ни позволяват за миг да надникме в съзнанието и света на артиста – разбираме какво мисли по дадената тема, разбираме каква е неговата обществена позиция, какви са страховете му, с какво се гордее и какво го провокира да създава изкуство. Тази първа среща с всяка една творба е наистина впечатляваща и дори леко пристрастяваща.

Въпрос: Можете ли да споделите интересен момент от подготовката на надпреварата?

Отговор: До 10 април 2022 все още тече срока, в който желаещите автори могат да подадат своите предложения на тема „Сдружени: силата да сме заЕдно“. Едва след това започва най-интересната част – селекция, срещи на журито, оценяване и избор на най-силните творби в трите категории. На 15 април на фейсбук страницата на конкура ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК ще качим допуснатите до участие произведения, с което даваме официален старт на гласуването за приз „Изборът на публиката“.

Въпрос: Българският център за нестопанско право организира инициативата за пети път. Какво надградихте в конкурса тази година?

Отговор: Лайтмотив в предходните издания на конурса е опита да провокираме творците да говорят по темата за нашите граждански права през погледа на изкуството. Тази година решихме да стесним фокуса, като отправихме запитването как изглежда на практика нашето право на сдружаване, тоест правото на това ние като граждани свободно да създаваме доброволни сдружения и организации, обединени около една обща идея, кауза или идеал. Примерите за това около нас наистина са много, особено около доброволческите инициативи в подкрепа на бягащите от воината в Украйна. Това е едно от по-големите различия тази година – даваме фокус на едно конкретно и изключително важно право, което се корени в просъществуването на една демократична общност.

Изключително много се гордеем с успеха на тазгодишната фондонабирателна кампания, целта на която бе да съберем сума за наградния фонд на конкурса. Благодарение на подкрепата на 11 дарители успяхме да съберем 3900 лв., които ще бъдат разпределени сред отличените автори в трите категории. Миналата година поставихме началото и на една нова традиция, която тази година прераства в нещо още по-грандиозно, а именно фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – еднодневно събитие в Регионалния център за съвременни изкуства – Топлоцентрала в София, което ще проведем на 19 юни. В рамките на събитието сме предвидили творчески работилници, концерти, игри, предизвикателства, но и по-важното – ще проведем церемонията по награждаване на авторите в конкурса. Вярваме, че това е мястото, където още по-широка група от артисти ще открият вдъхновение да се включат в следващото издание на конкурса.

Въпрос: Защо избрахте темата тази година да бъде „Сдружени: силата да сме заЕдно“?

Отговор: Спряхме се на тази тема, тъй като наблюдаваме, че думата „заедност“ звучи особено актуална в днешното размирно време, за да можем да преодолеем изпитанията, пред които са изправени човешките ни и граждански права и свободи. Военната ситуация и бежанската криза изкараха на преден план изначалния човешки стремеж към добро.

Хиляди хора ежедневно се обединяват в името на обща кауза – да помагат. Примерите за солидарност са навсякъде около нас. Гражданското сдружаване набира все по-голяма сила, а днес повече от всякога виждаме наистина добри примери за това. Така трябва да функционираме като общество изначално – да търсим поводи за сдружаване и обединяване на двигателните сили, които ни провокират да постигаме даден промяна.

Въпрос: Става ли по-единно гражданското общество у нас?

Отговор: Аз лично вярвам, че въпреки различията в нашето общество и въпреки честите случаи на поляризация на общественото мнение, има пропукване в разбирането за това защо е важно да сме обединени. Тоест има прогрес в допускането на идеята, че трябва да забравим различнията си и да обединим усилия в това да променим нещо – заедно.

Въпрос: Каква е ролята на изкуството в този процес?

Отговор: Изкуството е форма на комуникация и общуване. Една снимка може да изкаже 1000 думи. Едно стихотворение може да разкаже 500-годишна история на страдание и борба. Картината ни потапя в шарения свят на художника и ни открехва към дълбините на неговия мироглед. Вярваме, че тази говореща сила на изкуството променя нагласи, събаря предразсъдаци и печели сърца и умове за нови идеи и каузи. Хубавите неща отнемат време. Изкуството отнема време. Необходими са вдъхновение, муза, тласък. Необходимо е да откриеш най-красноречивия способ, чрез който да проговориш за това, което те вълнува, разчувства, ядосва и задвижва. Това е движещата сила на изкуството.

Въпрос: Какви са посланията, които искате да достигнат до младото поколение чрез конкурса?

Отговор: ЗАЕДНО – само така можем да постигнем добра и дълготрайна промяна. Хубавата новина е, че всеки един от нас играе немалка роля в този процес. Изборът е наш – дали ще позволим на раздора, омразата и разединението да ни разцепват или ще превъзмогнем различията и ще се обединим – в името на нещо значимо. Изборът е наш.

Сподели в: