Ажда Чаушева за първата й стихосбирка „Портокалови нощи“

Представяме ви Ажда Чаушева, дъщеря на известния естраден певец, Мустафа Чаушев. Ажда сподели подробности около първата й стихосбирка „Портокалови нощи“, както и предстоящия концерт с баща й.

Как се случи „Портокалови нощи“?

Пиша стихове от 10-годишна. Всеки в тази или ранна тийнейджърска възраст го прави. Бях спряла да се занимавам до преди почти 2 години. Историята на “Портокалови нощи” е прозаична. Любов, раздяла, депресия. В един момент започнах да пиша. Събуждах се от сън и пишех, пътувайки в таксито пишех. Така за около 4 месеца събрах над 80 стихотворения. След дълга борба със себе си / защото макар да съм артист, това за мен е едно разсъбличане пред хората/, реших да ги изпратя на известно наше издателство. Отрязаха ме. Като първи отказ, реших, че наистина няма смисъл. Мария Касимова, която е братовчедка на майка ми, ме посъветва да продължавам да се боря. Мина известно време. Вече почти се бях отказала от това начинание. Появи се обаче човек, който пожела да сбъдне мечтата ми, за което съм изключително благодарна. Включихме 45 стихотворения. Благодаря и на моя редактор Роза Боянова за подкрепата.

Вдъхновението те намира …?

Навсякъде. В банята, в съня, сред голямата тълпа, в тишината…

Музика и поезия – вървят заедно. Какво е по-специалното на тази симбиоза при теб?

Музика в съчетание с текст ражда песен. Всичко е една колаборация от чувства и емоции, които докосват сърцата. Всяка моя песен изразява моите усещания, които вълнуват същността ми. Надявам се вълнуват и публиката, защото това е най-важно за мен. От години пиша текстовете на песните си сама. Като представител на зодия Дева съм много критична към себе си, но баща ми винаги е казвал, че текстовете ми са прекрасни. Вярвам му, защото не е от хората, които поощряват децата си ежедневно.

Подготвяте концерт с баща ти – разкажи и за това, моля.

Това е бенефисен концерт за баща ми. Много се вълнувам, защото го организираме от месеци. Това ще е последен концерт от такъв мащаб за него. Подготвили сме много изненади за публиката. Той ще изпее както свои хитови песни, вече добре познати на публиката, така и съвсем нови, които ще бъдат представени за пръв път. Имаме няколко дуета, един от които на емблематичната му песен “Нямаш време за мен”. За мен беше голямо предизвикателство и чест да изпеем заедно тази песен. Аз също ще изпея самостоятелно мои песни – на български, английски и турски език.

За какво мечтаеш в професионално отношение?

Мечтая за много концерти, клипове, нови песни. От дете мечтая и за участие в кино филм.

Какво е пожеланието ти към читателите на Kafene.bg?

Пожелавам им да са здрави, много усмихнати и да имат повече “портокалови нощи”. 🙂

Сподели в: