Zuco 103 – бразилиектро ритми и много емоции в зала "Христо Ботев"

Задръстването в София и близо четиридесет минутното закъснение на рейсовете 94, с които се придвижи голяма част от публиката на концерта на Zuco 103, не можаха да помрачат факта, че в нашата столица се случва нещо толкова интересно. Членовете на холандско-бразилската група, които бяха на второто си посещение в България (първото бе през 2005 г. по време на фестивала  "Джаз Плюс“ ), за да представят новия си албум “After The Carnaval“, разтресоха обновената зала "Христо Ботев“ с двучасово шоу. Концертът бе част от фестивал за световна музика Меet the World, който се проведе  у нас със съдействието на  на Столична община и в който взеха участие холандският проект Неко Новела и испанската нуево фламенко група Калима.

От сцената изключително енергичната и харизматична вокалистка на Zuco 103 Лилиан Виейра призова българската публика да подкрепи каузата за опазване на околната среда, да бъде отворена към света около нас и да мисли за проблемите на другите. 
Разчупените ритми, смес от латино, афро ритми и клубен денс есид джаз, или  т.нар. "бразилектро" (термин измислен от критиката, за да опише стила на групата) накараха публиката да се вихри през целия концерт, както и активно да се включи  като бек вокал в изпълненията на Zuco 103, като не малка заслуга за това имаше и Лилиан, която се раздаваше през цялото време.

Безспорно и drum and bass изпълненията на групата могат да бъдат пример за перфектен и енергичен пърформанс на живо, което още повече усили ентусиазма на скачащите фенове, както и фънки, хип-хоп и дори самба ритмите, който се носеха от сцената. Един от големите пропуски на организаторите бе липсата на визия (както и големите опашки за бира), но страхотното сценично поведение на групата и вибрациите на щастие, които се носеха из залата, успяха да ни накарат да пренебрегнем този факт.

Пиков момент бе, когато Лилиан изпълни българската народна песен "Седнало е Джоре Дос“, а цялата зала пееше с пълно гърло. На финала, със станалото вече традиция тропане с крака публиката призова  Zuco 103 за още един бис.

Съставът на Zuco 103 включва Щефан Шмит (Stefan Schmidt) – клавиши и програмиране и Щефан Крюгер (Stefan Kruger) – ударни и програмиране, които заедно с Лилиан са сърцето на групата, както и баскитаристът Лесли Кюр (Lesley Kühr), перкусионистът Клаус Тофт (Claus Tofft) и китарист Елвин Люис (Alvin Lewis), които участват в концертите. До момента групата има издадени шест албума, като дебютният се появява в далечната 1999 г. Интересно е да отбележим, че в момента Zuco 103 провеждат конкурс за създаване на видеоклип към едно от техните парчета, като повече информация можете да получите на официалната myspace страница на групата – http://www.myspace.com/zuco103.

Сподели в: