XXI Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013

В рамките на ежегодните весели Майски празници в Габрово Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще бъде основен организатор и домакин на три интересни събития, посветени на хумористичното изкуство.

На 17 май в 14.00 ч. конферентната „Зала на жирафите” ще привлече участниците в III-те Срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”. Темата на кръглата маса е: „Хумористичното изкуство – начин на употреба”. Свое участие с презентации и съобщения са заявили представители на университети, списания, музеи и салони за карикатура от Турция, Русия, Китай и България. Директорът на ДХС гл.ас. Татяна Цанкова е подготвила мултимедийна презентация, посветена на 40-годишната история на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

На 18 май от 11.00 ч. в зала 3 на ДХС ще се състои официалното откриване на 21. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013 и награждаването на лауреатите. Тази година Биеналето отбелязва 40 години от първото си издание и празникът ще бъде почетен от десетки творци от близки и далечни страни, от сътрудници, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са: Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването. Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило за участие в неговите 21 издания 9950 автори от 173 страни в света. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела – карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат – които включват 443 творби на 329 автори от 44 страни.

През м. март авторитетно международно жури под председателството на доц. Иван Узунов извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях.

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена лично от кмета на Габрово г-жа Таня Христова на Джемалетин Йълдъз от Турция, който впечатли журито с оригиналния си плакат „Лабиринт”.

Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” /габровският „Оскар”/ – ще отиде при габровеца Антон Колев, доказал се както в попрището на архитектурата, така и в живописта. За твобрата му „Миграцията на скумрията” журито гласува единодушно и убедително.

Творци от Русия, Испания, Иран, Естония, Колумбия и България ще получат 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 13 награди от името на съорганизатори и спонсори: Министерство на здравеопазването; „Скални материали” АД – Русе; „Фотографски системи” ООД – София; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”; Ротари клуб – Габрово; Лайънс клуб – Габрово; „Коалиция за живот без тютюнев дим” – София, Музей „Дом на хумора и сатирата”.

На 19 май т.г. от 9.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XV-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2013”, на която млади и възрастни участници-сладкодумци от всички краища на страната и българи от чужбина ще изявяват своите разказвачески умения и ще се наддумват с вицове и анекдоти по две теми – „За късмета – хумористично!” и „За тютюна и алкохола – сатирично!”. Организатори на срещата са Министерството на здравеопазването и Музеят „Дом на хумора и сатирата”.

Преди броени дни излезе от печат каталог-албумът на 21. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013.

Върху 102 страници и изцяло в цвят са представени 329 художници от 44 страни, чиито творби бяха одобрени от международното жури.

Каталогът включва и историческа рекапитулация на Биеналето в цифри, която дава точна представа за мащаба на този международен проект, започнал като конкурс за карикатура и малка пластика преди 40 години.

Новост е и корицата на изданието – плакат на българската графичка и лауреат на Биеналето Галина Павлова.

Каталогът е изработен от екип на Дома на хумора и сатирата в състав: гл. асистент Татяна Цанкова, Йорданка Шиякова и Галина Бонева. Фотографиите и предпечатната подготовка са дело на „Пиксел Плюс” ЕООД – Пловдив.

Всеки автор с приети за участие в изложбите на Биеналето творби ще получи безплатен каталог, а ценителите на хумористичното изкуство могат да го намерят на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.

Сподели в: