XIV национален фестивал на детската книга – Сливен 2012

За четиринадесети път Сливен е домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, най-големите детски издателства и др.

Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херговина, Украйна, работещи по проблемите детската литература и детското четене, както и много деца участваха на фестивала. Събитието беше открито с концерт-спектакъл на 9 май в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” гр. Сливен.

За четиринадесета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга бе организиран Национален литературен конкурс. Темата на тазгодишния конкурс привлече много участници от цялата страна и от българските общности в чужбина.

Днешният последен ден на XIV Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда „К. Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2012г. От 9.00 часа, в пресцентъра на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Лиляна Стефанова – в категория „За цялостен принос”, Ангелина Жекова – в категория „Автор” и Петър Станимиров – в категория „Илюстратор” да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната наградаКонстантин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб – Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор.

Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”. Носители на наградата за цялостен принос са и известните български творци Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева. В категория „Автор” носители на наградата са Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова – Юлка, Весела Фламбурари. В категория Издателство” са отличени издателствата „Фют”, „Хермес”, „Жанет 45”, „Пан”, „Златно пате”, “Егмонт – България”, “Дамян Яков”. В категория „Илюстратор” носители на наградата са Спас Спасов, Ралица Мануилова, Олег Топалов, Ясен Гюзелев.

Игор Чипев, председател на журито за определяне на носителите на Националната наградаКонстантин Константинов", която се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга, обяви имената на носителите на престижната награда за 2012 г.:

Носител на наградата "Константин Константинов" за цялостен принос е Лиляна Стефанова.

Наградата в категория „Автор" получава Ангелина Жекова.

Носител на наградатаКонстантин Константинов" в категорията „Илюстратор" е Петър Станимиров, чиято изложба може да се види в Художествена галерия "Димитър Добрович".

Тази година награда в категория „Издателство" не се присъжда.

На открита сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”, забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!” отново събра много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели имаха възможност да се срещат с авторите и с издателите на любимите си детски книги.

В Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „В една вълшебна звездна нощ” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „На гости в страната на сбъднатите желания”. В литературния конкурс се включиха над 1050 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 38 млади творци. Наред с наградите отличилите се участници получиха и по един екземпляр от сборника с наградени творби „В една вълшебна звездна нощ”, издаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14г., разделени в две възрастови групи. Отличени са 12 участника.

След награждаването в препълнената зала на Драматичен театър „Стефан Киров” бе представена постановката „Приключения опасни с герои сладкогласни” по Недялко Йорданов с участието на малките актьори от Детската театрална студия "Приказен Театър”гр. Бургас.

Сподели в: