X-tendo на Sofia Underground

На 12 май 2007 г. от 13 часа до 3.30 часа на 13 май 2007 г. в галерия “Шипка” 6 и околното пространство се състоя националния фестивал на акцията и пърформанса озаглавен “Един ден и една нощ на Шипка 6. Remember Sofia Underground” с куратори Руен Руенов и Йово Панчев. Във фестивала на пърформанса участваха повече от 80 артисти. По-голямата част от тях не са с класическо художествено образование. Имаше театрали, кинаджии, поети, архитекти, дизайнери, инженери, педагози, музиканти – много пъстра картинка. Това показва колко отворено е изкуството на живото действие.

Към театралите можеха да се причислят едни от първите участници, които откриха фестивала – сдружение за градски изследвания чрез средствата на изкуствата X-tendo. Те се бяха разположили на тротоара пред галерията на “Шипка” 6, където изпълниха пърформанса си “Говорещият град”. За разделител на уличното пространство служеше гофриран найлон. В пърформанса си изпълнителите от X-tendo – Елена Колева Иванова, Спирос Ксенос и Райна Монева сполучливо разработиха характерните градски образи (учителка стара мома, бизнес дама и шофьор на такси). Редуваха се прости ежедневни действия – ръкостискане, прегръдка, поздрав. Идеята на пърформанса “Говорещият град” е да се представи принципа на работа на фона на града.

И като че ли X-tendo постигнаха целта си – успяха да вкарат непредубедения минувач в театър на мига, в случване, което той не е срещал досега и може да постигне само като стане съучастник.

Сподели в: