"WikiLeaks: Войната на Джулиан Асандж срещу секретността" на Дейвид Лий и Люк Хардинг

За първи път на българския пазар се публикува книга за проекта WikiLeaks, който разбуни духовете по целия
свят. Книгата описва загадъчния и неуловим характер на едно от най-големите изтичания на секретна информация в историята, WikiLeaks, и предоставя уникални факти за живота на основателя на проекта – Джулиан Асандж. „WikiLeaks Войната на Джулиан Асандж срещу секретността” е написана от разследващите журналисти на английския вестник Гардиън Дейвид Лий и Люк Хардинг, които разкриват пред читателите истината за WikiLeaks с увлекателността на трилър.

Това беше най-голямото изтичане на информация в човешката история. Уикилийкс предизвика гнева на световната суперсила номер едно, хвърли в смут британското кралско семейство и подпомогна избухването на революция в Африка. Зад тази организация стои Джулиан Асандж, една от най-странните личности, сдобили се със световна слава. Какъв е този човек – интернет месия или терорист в киберпространството? Борец за свобода на информацията или сексуален престъпник? Докато светът обсъжда тези въпроси, американски политици призовават за неговото убийство.
Носителите на множество журналистически награди Дейвид Лий и Люк Хардинг от британския вестник Гардиън са в центъра на уникална по рода си драма, свързана с публикуването на 250 000 тайни дипломатически съобщения и досиета с поверителна информация от войните в Афганистан и Ирак. В един момент платиненорусият хакер дори се укрива от агентите на ЦРУ в дома на Дейвид Лий в Лондон. Заедно с екипа разследващи журналисти на вестника в настоящата книга Лий и Хардинг предлагат поглед отвътре към разтърсващата история на Джулиан Асандж и изтичането на информацията.
МАРТ 2010-а: Американският войник Брадли Манинг е обвинен в предаване на милиони документи с поверително съдържание на сайта Уикилийкс
ЮЛИ 2010-а: Публикувани са военните доклади от войната в Афганистан с разкрития за съществуването на американски наказателни отряди
ОКТОМВРИ 2010-а: Разкрития за мъчения и убийства на мирни граждани в Ирак
НОЕМВРИ 2010-а: Публикуването на 250 000 дипломатически съобщения вдига невероятен шум по целия свят
ДЕКЕМВРИ 2010-а: В Лондон е арестуван основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж
ЯНУАРИ 2011-а: Асандж дава обещание за бъдещи разкрития

ИК "Вакон"

Сподели в: