„WelKome America!” в театър "София" – пиеса за промяната или отказа от нея

WelKome America!” от Матей Вишниек е едно от премиерните заглавия в афиша на театър „София" за сезон 2013-2014. Може да я гледате на 12 и на 24 октомври, от 19 ч., в зала 49.

Творчески екип: Превод: Лора Ненковска, режисьор: Тея Сугарева, сценография и костюми: Радостина Тодорова, музика: Георги Стрезов   

Участват: Деница Петкова, Йордан Ръсин, Стефан Димитров, Христо Ушев и със специалното участие на Доси Досев

* * *

Няма правописна грешка, така е написал заглавието на книгата си с 20 пиеси самият автор Матей Вишниек. Преводът е на Лора Ненковска, а режисьорът Тея Сугарева избира 6 от тях, за да ги обедини в едно вълнуващо представление. Това са: WelКome America!, „Тази страна държи на теб, бе!“, „Мислиш ли, че искат да ни бият?", „Вече не съм скъпото ти зайче“, „Автостоп“, „Кабинетът за дамски обувки".
                                                                               ,                                    ,
Едно момиче, млада жена, се притеснява за болното си дете вкъщи, докато тя самата е на работното си място като проститутка. Упражнява английския си и мечтае някой войник да я отведе в Америка, завинаги. Надзирателят в затвора казва на затворника да опитва отново и отново да пусне жетон в разваления телефон, за щото всички кучи синове и престъпници в тая държава имат право на телефонен разговор. Двама младежи са затворени в килия и очакват да ги извикат на разпит, на който със сигурност ще има и бой, затова се подготвят предварително като започват да си разменят шамари и крошета в лицето, в гърдите, в корема. И още – клоунади, трикове с карти, автостоп, бленувана и неосъществено/неосществимо любовно преживяване. Така до финала, който остава отворен – пътниците от един пробит кораб изливат с кофи водата от него и казват: "Това не е кораб, това е…"

А вие, как ще завършите изречението?                                    
                                                             
* * *
 За автора Матей Вишнииек:

В поетиката на Матей Вишниек абсурдът, фарсът и тривиалното са определящи за човешкия живот и съдба. Днес „WelKome America” е копнеж по неосъществимата промяна. В света на Вишниек импулсът за промяна е задушен от някаква предопределеност, така че земната траектория на човека не е нищо друго освен едно пътуване пипнешком към изгубения и недосегаем Едем.

За пиесата:

"Представлението „WelKome Ameica“ разказва няколко истории за хора, които се стремят към промяната като възможен ход напред или напълно я отричат. Техните „малки случайни моменти на нежност предизвестяват пустотата“ – провижда персонажът на жената в пиесата „Вече не съм скъпото ти зайче“. Трагичното в тези абсурдистки комедии е, че подобни моменти на провидение се прокрадват случайно между личните и социалните кризи и често остават незабелязани.

Ние не предлагаме решение на проблемите, но се стремим да вдъхновим търсенето му. В действителност това е, което може да спечели нашето внимание: специалния начин, по който драматургът успява да отрази съвременния свят с дълбочина, съпричастност и нежност."
Тея Сугарева – режисьор

Сподели в: