VIII Празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви 2012”

С настъпването на пролетта Бургас за пореден път ще стане театрална столица на сценичното изкуство. За осми път стотици млади актьори от цялата страна ще се срещнат на Празниците на младежкото театрално изкуство "Бургаски изгреви 2012". Фестивалът се разраства с всяка следваща година. При първото му издание през 2005 са участвали актьори само от четири града, а през 2011 година – вече 24 състава от 14 града. Тази година любителите на театъра могат да видят 26 формации от България и специални гости от Латвия.

"Тази година в празниците ще участват големи, камерни състави и индивидуални изпълнители от всички жанрове на театъра – драматичен, музикален, танцов, шоу-спектакъл. Възрастовият диапазон е изключително голям. Най-младите актьори са 5-6-годишни, но има и участници над 25 години. Изкуството е като любовта – когато тръпката е истинска, възрастта няма значение", казват от организаторите.

Фестивалът не е само съревнование на художествено майсторство между съставите, а и празник за изпълнителите и феновете на театралното изкуство. Ще се осъществяват близки контакти, които по-късно могат да се преврънат в трайни приятелства. А ръководителите на съставите ще обменят идеи и ще споделят проблемите си, което пък по-късно може да прерасне в полезно професионално партньорство.

Бургас винаги е бил градът с най-добрата атмосфера и най-артистичните хора, а изкуството – истинско спасение. В края на април младежкият ентусиазъм, артистичната жар и инициативността на младите таланти ще докаже това. Защото те живеят с театъра и го приемат много сериозно. Тази година постановките ще бъдат представени на сцените на Драматичен театър "Адриана Будевска", Куклен театър, Военен клуб – Бургас, Младежки културен център, а по възможност – и на открити сцени, ако и пролетта се усмихне на Младежкия театрален фестивал "Бургаски изгреви".

На 25 и 26 април, в рамките на VIII Празници на младежкото сценично изкуствоБургаски изгреви”, ще се проведе фестивалът „Дни на рускоезичното изкуство”. Изявите ще се състоят на сцените на Военен клуб-Бургас и Младежки културен център. Фестивалът е с конкурсен характер със задължителен руски език. В него ще се представят млади творци от всички области на сценичното изкуство – ще има литературни рецитали, театрални постановки, песни, танци. Младите таланти ще демонстрират степента на владеене на руския си език чрез изразните средства на различните изкуства и ще изявят артистичните си заложби. Специално жури от представители на сценичните изкуства и специалисти по руски език и култура ще оценяват участниците по владеене на руски език, дикция, артистичност, пластичност, оригиналност, общо художествено въздействие и един от тях ще отнесе Гран При – награда за комплексно владеене на руския език и художественоизразните средства.

Тази година за първи път в рамките на VIII Празници на младежкото сценично изкуство „Бургаски изгреви” ще се състоят “Дни на немскоезичното изкуство”. Съорганизатор на проявата, която ще се проведе на 27 и 28 април, е „Гьоте институт” – София. Участниците са ученици от гимназии с разширено изучаване на немски език от страната, както и индивидуални изпълнители на произведения от немски автори или на немски език. Те ще могат да докажат високото си ниво на владеене на немския език и да изявят артистичните си заложби. Жури, съставено от представители на сценичните изкуства и специалисти по немски език и култура, ще оценява съставите по много критерии – владеене на немски език, артистичност, дикция, пластика, музикално оформление; оригиналност; общо художествено въздействие. Една от групите ще си отиде с Гран При – награда за комплексно владеене на немския език и художественоизразните средства на съответното изкуство.

Международният фестивал „Бургаски изгреви" се провежда под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община-Бургас. Организатор е Сдружение с нестопанска цел „Арт център „Компас" – Център за изкуство и култура", а партньори са Рeгионален инспекторат на Министерството на образованието, младежта и науката, Регионален център „Читалища", Драматичен театър „Адриана Будевска", Държавен куклен театър, Военен клуб-Бургас, Младежки културен център, RN MEDIAGROUP, „Дарик радио"и Gramofona.com.

Още по темата:

Международен театрален фестивал „Бургаски изгреви 2012" – програма

Сподели в: